O noua situație „de analiză” pentru Biroul Electoral Județean Brașov. Un candidat texan la europarlamentare, promovat pe domeniul public

După ce în prima noapte de campanie, social-democrații și liberalii au interpretat legislația într-un mod care nu a fost acceptat de Biroul Electoral Județean (BEJ), vineri, în Brașov a mai apărut o situație inedită.



Candidatul independent texan (conform declarației de avere disponibilă pe site-ul Biroului Electoral Central, el are domiciliul în statul Texas, SUA) la alegerile europarlamentare di Romnia și-a lipit afișe electorale pe un cort cu mesaje „neutre”, amplasat pe domeniul public, mai exact pe platoul din fața Rectoratului.

Purtătorul de cuvânt al Biroului Electoral Județean, Claudiu Petra, a afirmat că situația a intrat în atenția instituției pe care o reprezintă. 

Conform articolului 40 alin (5) din Legea 33/2007 privind organizarea și desfășurarea alegerilor pentru Parlamentul European „afișajul electoral este permis în alte locuri decât cele stabilite potrivit alin. (2)  (locurile speciale pentru afișaj -n.n.) numai cu acordul scris al proprietarilor sau, după caz, al deținătorilor și numai cu luarea măsurilor impuse de legislația în vigoare pentru asigurarea siguranței cetățenilor”.

În baza acestui articol, nu este exclus ca cei care au pregătit mutarea să fi interpretat situația în felul următor: deținătorul cortului a obținut OK-ul de la Primărie, pentru a amplasa un cort pe domeniul public. Cortul este acel „alt loc decât cel stabilit potrivit alin. (2)”, iar eu, candidatul, am obținut „acordul scris” al deținătorului cortului să lipesc afișele.



Dacă acest lucru este legal și posibil, nu este exclus să asistăm la un precedent, pentru că și alți competitori electorali ar putea fi tentați să apeleze la această strategie, iar Brașovul ar putea fi împânzit de corturi despre orice, pe care se lipesc afișe electorale, cu acordul scris al deținătorilor.  

 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.