30.000 de muncitori străini vor ajunge în România în 2020. Brașovul este una dintre principalele lor destinații de angajare

În anul 2020, Inspectoratul General pentru Imigrări va emite avize de angajare/ detaşare pe teritoriul României pentru maxim 30.000 de cetăţeni străini, lucrători nou-admişi, informează marţi IGI, printr-un comunicat transmis AGERPRES. Numărul este similar celui de avize emise în 2019, când  contingentul iniţial de 20.000 de lucrători a fost suplimentat cu 10.000 de avize, la solicitarea angajatorilor. În 2019, cei mai mulţi cetăţeni străini ajunși în România pentru a lucra au venit din Vietnam, Nepal, India, Moldova şi Sri Lanka, cele mai multe solicitări fiind din Bucureşti şi judeţele Ilfov, Brașov, Constanţa și Timiș, au arătat reprezentanții Inspectoratului General pentru Imigrări (IGI). După cum evoluează piața muncii, este de așteptat ca aceste județe să fie principalele destinații pentru muncitorii străini și în 2020. 

Conform IGI, în perioada ianuarie – noiembrie 2019 au fost eliberate peste 26.000 de avize de angajare/ detaşare, reprezentând 87% din totalul contingentului aprobat, majoritatea pentru lucrători permanenţi, detaşaţi, înalt calificaţi, ICT, sezonieri şi transfrontalieri, precizează comunicatul. Angajatorii au solicitat avize în peste 750 de funcţii ocupaţionale de la operatori pentru instalaţii şi maşini, lucrători în domeniul serviciilor, muncitori necalificaţi, tehnicieni şi specialişti în diverse domenii şi până la înalţi conducători şi funcţionari superiori.Decizia privind stabilirea contingentului la 30.000 de lucrători, pentru anul 2020, a fost luată având în vedere potenţialul de dezvoltare economică a României, necesitatea de a asigura forţa de muncă cerută în unele sectoare de activitate sau meserii, care nu poate fi acoperită de lucrătorii români, dar şi pentru a preveni situaţiile în care străinii lucrează în România fără forme legale, se mai arată în comunicatul IGI.

1 Comentariu

  1. muncitorii pot fi angajati doar dupa ce firma a dat publicitatii locurile de munca disponibile -altfel intra la infractiune . Intrebare; unde au publicat firmele angajatoare locurile de munca disponibile? Nu le-am vazut nicaieri deci este un pretxt si cei care au regelementat asa ceva au incalcat articolul Constitutiei in care se interzice emigrarea maselor de straini in Romania- sau nu mai avem Constitutie si atunci nici Cod Civil nici Cod Penal ?Si daca nu le mai avem- pana unde se poate ajunge ?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.