Brașovul trece la colectarea selectivă a deșeurilor. Oamenii vor plăti pentru cât aruncă, dar asta după ce primăria și operatorii de salubritate își termină „temele de casă”

Brașovenii vor arunca gunoiul după noi reguli, iar plata o vor face conform principiului „plătești pentru cât arunci”. Mai exact, în oraș se va implementa sistemul colectării selective, acesta urmând să fie obligatoriu atât pentru cetățeni sau firme, cât și pentru operatorii de salubritate. 

Nou regulament de salubrizare a orașului va fi votat în ședința de plen a Consiliului Local de vineri,  însă nu va fi putea fi aplicat imediat, având în vedere că autoritățile locale și operatorii de salubritate nu și-au terminat încă „temele”. Practic, oamenii vor plăti gunoiul diferențiat, în funcție cantitatea aruncată și de tipul deșeului (pentru deșeurile reciclabile tarifele vor fi mai mici).

Amenzi de la 800 de lei 

Cine încalcă regulile riscă amenzi foarte mari. Astfel, amenzile prevăzute pentru nerespectarea prevederilor din regulament sunt amendă de la 800 lei  la 1.600 lei pentru persoane fizice și de la 1.600 lei la 2.500 lei pentru persoane juridice. În cazul operatorilor, pentru nerespectarea unor obligații exprese ce le revin, amenda este cuprinsă între 1.500 lei și 2.500 lei. Teoretic, aceste sancțiuni pot fi aplicate din momentul intrării în vigoare a noului regulament. Practic, acest lucru se va întâmpla, cel mai probabil, după implementarea noului sistem de colectare a deșeurilor. 

Sacii cu deșeuri „amestecate” nu vor fi ridicați 

În noul regulament se arată că „operatorul nu va ridica recipienții/sacii destinati colectării deșeurilor reciclabile în care sunt depozitate în amestec și deșeuri reziduale și/sau biodegradabile. În această situație operatorul va notifica atât utilizatorul recipientului cu privire la obligațiile ce-i revin în domeniul colectării selective a deșeurilor, cât și autoritatea locală, pentru luarea măsurilor legale ce se impun”. 

Totodată, există două prevederi speciale care interzic în mod expres, pe de o parte, depozitarea pe domeniul public și/ sau la punctele de colectare a deșeurilor municipale a molozului sau altor deșeuri rezultate din constucții, și pe de altă parte, depozitarea deșeurilor voluminoase în alte locuri decât cele stabilite de autoritatea locală. Pentru depozitarea deșeurilor voluminoase, prin dispoziție de primar, va fi stabilit un program de colectare cel mai probabil bilunar.

Ce trebuie să mai facă cei doi operatori de salubritate din Brașov  

Potrivit primarului Brașovului, George Scripcaru, „până la sfârșitul anului, operatorii trebuie să aibă pregătit întregul sistem de colectare, cântărire și transport pe categorii clare de deșeuri, iar beneficiarii trebuie să colecteze separat deșeurile reciclabile și deșeurile menajere; altfel, riscă amenzi destul de mari”. De altfel, în luna iunie, cele două firme de salubritate au primit un „termen de grație” de trei luni pentru a se pregăti. În această perioadă, operatorii trebuie să aibă saci pentru colectarea deșeurilor cu sistem de identificare a utilizatorului (cod de bare, C.I.P. etc), și să-și doteze utilajele cu soft de identificare a recipientului și implicit al utilizatorului, citirea realizându-se la momentul golirii acestuia, precum și cu sistem electronic de cântărire și emitere tichet care să conțină cel puțin informații despre tipul deșeului colectat, cantitate, datele de identificare ale utilizatorului, data colectării. Datele vor fi memorate prin intermediul unui soft care le va transmite operatorului, care este obligat să le stocheze într-o bază de date.

Operatori de salubritate în Brașov sunt Comprest și Brai – Cata. Acestea vor asigura serviciul de ridicare și transport a deșeurilor încă doi ani, după ce licitațiile pentru concesionarea acestui serviciu au eșuat. 

Primăria trebuie să modernizeze toate cele 403 platforme de gunoi din oraș 

La rândul ei, Primăria Brașov trebuie să finalizeze amenajarea platformelor de deșeuri. Până acum, la cele mai multe dintre ele s-au demolat boxele de lemn, iar 13 au fost modernizate, majoritatea în cartierul Tractorul. De asemenea, primarul Brașovului a anunțat că au „au început lucrările la aproximativ 150 de platforme. În următoarea perioadă vom accelera acest proces, astfel încât până la venirea sezonului rece, la începutul lunii noiembrie, să fie finalizate toate cele 403 platforme existente”. 

Inițial, municipalitatea brașoveană avea în plan ca aceste platforme să fie modernizare de operatorul de salubritate, măsura fiind inclusă în caietul de sarcini al licitației pentru concesionarea serviciului de ridicare și transport a deșeurilor. Această obligație a fost contestată de firmele interesate, astfel că Primăria Brașov a renunțat la această prevedere. 

Pe de altă parte, Primăria Brașov a anunțat că este în derulare procedura de achiziție a eco-insulelor inteligente, pe modelul celor deja amplasate în Răcădău și Scriitorilor. În funcţie de zonele în care vor fi amplasate, noile eco-insulele vor avea 5, 6 sau 8 fante. Pentru achiziție a fost prevăzută suma de 1,4 milioane de lei, din care municipalitatea speră să poată cumpăra 12 – 15 eco-insule. Depunerea de oferte mai este deschisă până în 3 septembrie; până acum cinci firme s-au arătat interesate de această licitație. Contractul va fi un acord-cadru, pe patru ani, urmând ca în ceilalți ani să se prevadă fonduri pentru achiziția unor „pachete“ suplimentare de eco-insule.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.