Una caldă, alta rece, pentru brașoveni. De la 1 ianuarie s-ar putea scumpi gunoiul. Pentru reciclabile operatorii de salubritate vor acorda vouchere

Brașovenii ar putea plăti mai mult pentru gunoi de la 1 ianuarie 2019, când va intra în vigoare taxa de rampă de 30 de lei/tona de deșeuri depuse la rampă. Majorarea tarifului a fost solicitată de operatorii de salubritate care operează acum în oraș, însă, pentru ca noile tarife să intre în vigoare, este nevoie de o hotărâre de Consiliu Local. Potrivit reprezentanților Primăriei Brașov, dacă majorarea va fi aprobată, persoanele fizice din  Brașov vor plăti o taxă de salubritate de 9,82 lei/persoană/lună, în loc de 7,31 lei/persoană/lună, cât este în prezent.

Pe de altă parte, Primăria Brașov a anunțat că la începutul anului viitor va fi implementat un sistem de colectare selectivă a deșeurilor în cartierele de blocuri. Mai exact, operatorii de salubritate vor amenaja în oraș puncte de colectare, unde oamenii merg cu deșeurile reciclabile, iar în schimbul cantității predate vor primi vouchere pe care le vor putea folosi la plata întreținerii. „În primă fază, vor fi amenajate 12 puncte de colectare, apoi numărul lor va crește până la 25. La fiecare punct de colectare, va exista câte un cântar și un operator. Practic, într-un fel, este o revenire la sistemul aplicat în urmă cu mulți ani, singura deosebire fiind că oamenii nu vor mai primi bani, ci vouchere”, a explicat  purtătorul de cuvânt al Primăriei Brașov, Sorin Toarcea. Acesta a anunțat că la punctele de colectare ce vor fi înființate în Brașov, un kilogram de hârtie sau carton va avea o valoare de 0,22 lei, fără TVA, un kilogram de plastic – 0,73 lei, un kilogram de metal – 0,44 lei iar un kilogram de sticlă – 0,048 lei.

Programul de colectare selectivă a deșeurilor vine în contextul în care, potrivit OUG 74 din 2018, în anul 2019, la nivel național, 42% din cantitatea de deșeuri trebuie să fie reciclată (să intre în economia circulară).

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.