Dacă în ceea ce privește repararea fațadelor din Centrul istoric al Brașovului lucrurile au început să se îmbunătățească, nu același lucru se poate spune despre reclamele amplasate de pe clădiri. Regula spune că acestea ar trebui să fie în relief, montate direct pe fațada.
Dar, o astfel de reclamă nu are impactul dorit. Asa că, pentru a deveni „vizibili” unii comercianți au montat reclame mari și stridente. În aceste condiții, pe unele porțiuni, strada Republicii și alte străzi din zona istorică a orașului seamănă mai degrabă cu un bazar, nu cu un pietonal „sobru”, care să pună în valoare clădirile istorice, nu reclamele sau vitrinele.
Faptul că este nevoie de puțină ordine pe str. Republicii este recunoscut și de primarul Brașovului, George Scriparu, care a anunțat miercuri că „o să vină vremea să ne apucăm de acest lucru. Va trebui să ajungem la momentul în care trebuie să luăm la mână fiecare faţadă şi fiecare reclamă, iar cele care nu sunt conforme să fie demontate. Dacă vom ajunge în situaţia de a reabilita integral faţadele imobilelor, atunci şi firmele vor trebui se conformeze”.
Primul pas: un ghid de bune practici
În primă fază, edilul a consideră că ar fi nevoie de câteva măsuri prin care să se rezolve „pe cale amiabilă” problema. „A-i amenda este uşor. Pentru început, trebuie să facem analize punctuale şi toţi să înţeleagă că trebuie să facem lucrurile cum trebuie. Poate că asociaţia cu care suntem parteneri în proiectul de reabilitare a faţadelor (Asociaţia Împreună pentru Dezvoltarea Comunităţii – n.r) se va implica şi va organiza întâlniri publice şi va pregăti un ghid de bune practici în acest domeniu şi să îi stimulăm pe comercianți să își monteze reclame corespunzătoare”, a explicat primarul.
Pe de altă parte, edilul a afirmat că ar fi nevoie și de o implicare a Direcției de Cultură Brașov, care are ca atribuție urmărirea modului în care este respectată legislația privind protecția clădirilor de patrimoniu și a zonelor istorice.
„Ar trebui să-i «zgârie puţin la ochi»”
„Direcţia de Cultură Braşov are sediul în centrul istoric şi reprezentanţii acestei instituţii trec în fiecare zi prin zonă. Ar trebui să-i «zgârie puţin la ochi» şi să facă ceva pentru a rezolva problema. Nu fac acest lucru. Cred că Direcţia de Cultură Braşov, care este o structură regională, ar trebui să fie mai atentă cu municipiul Braşov pentru că are sediul aici. Membrii din comisia de avize şi autorizări sunt din Covasna sau Harghita şi vin o dată sau de două ori pe lună aici. Eu sunt de acord că trebuie făcut ceva în acest sens”, a declarat primarul.
Fii primul care comentează