Informații șocante despre activitatea Secției de Psihiatrie de la Vulcan. Peste 30 de pacienți cronici, folosiți drept cobai într-un studiu de testare a unor medicamente

În jur de 30 – 40 de pacienți de la Secția exterioară a Spitalului de Psihiatrie și Neurologie Brașov, de la Mina 1 Mai – Vulcan ar fi fost folosiți drept cobai într-un studiu clinic de testare a unor medicamente.

Dezvăluirile au fost făcute joi de către managerul interimar al Spitalului, dr. Nicușor Bîgiu, care a precizat că are unele informații despre un studiu clinic ce s-a făcut în urmă cu mai mulți ani, în 2005, sub coordonarea unui medic din spital, coordonator de studii clinice. Managerul nu a dat nume, însă a precizat că și în acest caz, la fel ca în cel care a vizat o delapidare a fondurilor pacienților de la Secția Vulcan, urmează să sesizeze DIICOT și Parchetul.

„Avem informații că unele studii s-ar fi desfășurat în secția exterioară de la Vulcan, care nu se pretează la așa ceva, pentru că acolo vorbim de o populație vulnerabilă. Am încercat să aflăm dacă a existat un acord din partea pacienților, fiindcă vorbim și de unii cronici, care poate nu au discernmânt, și cum a trecut de Comisia de Etică de la Agenția Națională a Medicamentului (în subordinea căreia se afla Comisia de Etică în perioada respectivă, n . red). Nu știu cine a fost implicat, dacă au fost pacienți cu discernămînt sau fără, dacă și-au dat acordul sau nu“, a declarat dr. Nicușor Bîgiu.

Dr. Bîgiu a atras atenția că în cazul de față ar fi vorba despre studii clinice făcute pe o populație vulnerabilă, în condițiile în care Comisia Europeană interzice așa ceva, de aceea a fi format o comisie de analiză care să facă unele cecetări. „Din păcate, verificările făcute de această comisie s-au oprit la nivelul unui medic din acest spital“, a declarat dr. Nicușor Bîgiu, acesta fiind și unul dintre motivele pentru care sesizarea în acest caz va ajunge și la Parchet.