Mutarea CFR: dacă vrea Primăria Brașov poate prelua Gara Mare, dar în calitate de chiriaș

Anunțat încă din anul 2017, planul CFR de închiriere a Gării Brașov unui agent economic care să o modernizeze și să gestioneze activitatea comercială a fost pus în aplicare. Astfel, recent, Regionala CF Brașov a scos la licitație spațiile comerciale și pe cele pentru vânzarea biletelor, iar chiriașul care le va prelua pe cele comerciale va trebui să investească în modernizarea gării.



Directorul Regionalei CF Brașov, Ioan Pintea, a declarat că la licitația pentru spațiile comerciale poate participa și Primăria Brașov.

„La această licitaţie se poate înscrie chiar şi Primăria Braşov, care şi-a exprimat de mai multe ori intenţia de a se implica în modernizarea gării”, a declarat Pintea. 

Conform anunțului licitației, spaţiile comerciale care vor fi scoase la licitaţie au o suprafaţă totală de 3.780,56 mp , iar preţul de pornire va fi de 31,23 lei/mp/lună, fără TVA. În ceea ce priveşte spaţiile pentru vânzarea biletelor, suprafaţa totală a acestora este de 102,83 mp,  preţul de închiriere este fix, respectiv 21 de lei/mp/lună și vor fi atribuite companiilor feroviare. Ofertanţii interesaţi să închirieze spaţiile comerciale vor putea depune ofertele până la data de 6 februarie, dar trebuie să ţină cont şi de faptul că, pe lângă chiria lunară, vor trebui să investească în modernizarea gării. 



Reprezentantul Regionalei CF Brașov a precizat că cine va prelua spațiile comerciale, va avea obligația de a face investiții în modernizarea Gării, conform unei teme de proiectare prezentate în ședința de plen a Consiliului Local din luna noiembrie a anului trecut.  „ Valoarea lucrărilor de modernizare este de aproximativ 4,3 milioane de euro”, a precizat Pintea. 

Conform temei de proiectare prezentate în luna noiembrie, una dintre modificările propuse pentru modernizarea Gării Brașov este mutarea punctelor de vânzare a biletelor la primul etaj și transformarea parterului într-o zonă comercială. De asemenea, una dintre scări va fi rulantă, și în plus, va fi montat și un lift, pentru facilitarea accesului persoanelor cu dizabilități. Din datele prezentate, accesul spre peroane ar urma să se facă de pe platforma din fața primului peron. În plus, terminalul din fața clădirii Gării Brașov va fi reconfigurat. Sursa de inspirație a temei de proiectare a fost gara din localitatea poloneză Cracovia. 



La momentul respectiv, primarul Brașovului, George Scripcaru, declara că suntem dispuși să susținem acest proiect, inclusiv financiar, însă va trebui să găsim și modalitatea – fie că vorbim de un parteneriat, o asociere sau o concesiune”.  

De ce nu administrare cu titlu gratuit? 

De-a lungul anilor, municipalitatea brașoveană a făcut mai multe demersuri pentru preluarea în administrare a gării, însă Primăria și CFR SA nu au „căzut de acord”. De altfel, luni, Ioan Pintea a explicat că gara nu poate fi dată în administrare cu titlu gratuit unei entități care apoi ar urma să desfășoare activități comerciale. În aceste condiții, compania feroviară care deține gara a optat pentru închiriere. „Licitaţia pentru închirierea spaţiilor comerciale din Gară face parte din strategia CFR de modernizare a acesteia. Investiţiile sunt destul de mari şi greu de suportat numai fin bugetul CFR”, a mai spus Pintea. 

 Din bugetul propriu, CFR SA va realiza lucrări la zonele exterioare ale gării, mai exact a zonei cuprinse între oficiul poştal şi pasajul de la strada 13 Decembrie.  De asemenea, prin proiectul cu finanţare europeană, ce prevede modernizarea tronsonului de cale ferată Braşov – Sighişoara, se vor moderniza peroanele, liniile de cale ferată şi echipamentele ce asigură circulaţia trenurilor. 



Primăria Brașov analizează oferta CFR 

Primăria Brașov a primit de la CFR invitația de a participa la licitație, în adresa transmisă municipalității invocându-se faptul că autoritățile locale și-au manifestat de mai multe ori interesul pentru modernizarea gării. „Noi nu am făcut o solicitare de închiriere a gării, ci am venit cu un concept de modernizare a acesteia. Este bine că s-a demarat această licitaţie, pentru că este un semnal că eforturile noastre nu au rămas fără ecou. Este bine că CFR s-a gândit la o modalitate de a transpune proiectul de modernizare prezentat de noi. În ultimele două luni am avut mai multe discuţii pe această temă cu ministrul Transporturilor. Vom vedea dacă, potrivit legislaţiei putem face acest lucru. Este nevoie de o hotărâre de Consiliu Local, de bugetare, de o formulă de închiriere. Dacă vor fi şi alţi ofertanţi, cu atât mai bine, pentru că se va putea schimba situaţia actuală de la Gara Braşov”, a declarat primarul Brașovului, George Scripcaru. 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.