Trei scenarii de „regenerare urbană” a platformei Rulmentul din Brașov cu locuințe, birouri și spații verzi. Banca Mondială recomandă varianta cea mai scumpă

Consultantul angajat de Banca Mondială în contractul de asistență tehnică pentru dezvoltare urbană încheiat cu Primăria Brașov a prezentat miercuri trei scenarii aplicabile pentru regenerarea urbană a zonei fostei uzine Rulmentul, închisă în urmă cu  mulți ani. Terenul luat în calcul are o suprafață de 31,3 hectare, o parte fiind proprietatea municipiului Brașov, o parte proprietatea statului, dar în administrarea municipiului. Potrivit reprezentanţilor Primăriei Braşov, scenariile se bazează pe nevoile actuale și viitoare de dezvoltare a zonei, corelate cu o analiză a pieței imobiliare și de afaceri din zonă, dar și cu 14 studii de caz ale unor modele de succes de regenerare urbană din lume.

 

Cele trei scenarii vor fi prezentate Consiliului Local Brașov, apoi vor fi supuse dezbaterii publice.

Încă un mall, dar mai mic decât cel existent în zonă 

Cele trei scenarii sunt diferențiate în principal de raportul dintre clădirile existente și cele nou-construite și de spațiul verde creat, însă toate au în vedere funcțiuni de tip rezidențial, birouri (inclusiv un sediu de servicii publice, care poate găzdui, de exemplu, birouri ale primăriei), un centru comercial de dimensiuni mai mici decât un hypermarket sau un mall, un centru sportiv, magazine mici la parterul blocurilor (și spații comerciale care să favorizeze micii întreprinzători în domeniul serviciilor sau micile ateliere), un hotel, un centru medical, o clădire cu utilizare multifuncțională, un parc de distracții sau tematic, un muzeu tehnic și un motodrom/teren de sport/zonă în aer liber pentru festivaluri.

Care sunt scenariile propuse: 

Scenariul 1: 61% clădirile existente sunt menținute și sunt create 13,3 ha de parcuri și spații verzi.

Scenariul 2:  36% dintre clădiri existente sunt menținute și sunt amenajate 14,2ha de parcuri și spații verzi. Acesta este și scenariul cel mai scump – 151 de milioane de euro la finalizare, ca valoare de piață, fiind recomandat de specialiștii Băncii Mondiale. Acest scenariu cuprinde și o zonă rezidențială și este cel mai complet din punct de vedere al funcționalităților.

Scenariul 3: 8% dintre clădirile existente sunt menținute. Vor fi păstrate numai cele care contribuie cel mai mult la identitatea locului. Spațiul verde crește la 17,5 ha de parcuri, iar abordarea este ușor diferită față de celelalte două scenarii, zona fiind mai mult un centrul de agrement, cu terenuri de sport, parc de distracții, un studio de film și centru expozițional. Aceste scenariu mai prevede o școală sau grădiniță și un muzeu, însă nu cuprinde zone rezidențiale sau clădiri de birouri (cu excepția celor necesare administrării zonei).

Ce îi lipsește Brașovului pentru a se dezvolta accelerat 

Reprezentantul consultantului, Silviana Petre, susține că  principalul lucru care reține Brașovul de la o dezvoltare la fel de accelerată precum București, Cluj sau Iași, de exemplu, este lipsa unui aeroport. „Datele s-ar putea schimba radical dacă Brașovul ar avea un aeroport”, a precizat Silviana Petre, referindu-se în principal la valoarea de piață a zonei regenerate.

 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.