După apariția la Victoria a unui urs, în plin oraș și în plină zi, Instituția Prefectului cere Parlamentului să intervină în „rezolvarea crizei urșilor“, dat fiind că, în opinia prefectului Marian Rasaliu, Guvernul este deja „depășit“.
Declarația lui Rasaliu este o completare la opinia susținută de Comisiariatul județean al Gărzii Forestiere, prin șeful său, Cristian Ignat. Invitat să prezinte situația urșilor în județul Brașov, Ignat a declarat că ar dori o cotă mai mare de recoltare, dat fiind că pentru 2019, prin Ordin al Ministrului Mediului au fost aprobate doar 140 de exemplare.
„Noi participăm și la goane de împingere, în colaborare cu jandarmeria, cu APM, cu DSVSA dar situația este dezastruasă. După datele de la APM ar trebui să avem 1338 de exemplare. Efectivul evaluat este de 6.472 (la nivel national, n.n) dar nu putem spune cu exactitate cât. Oricum, sunt prea multe exemplare, asta e sigur“, a spus reprezentantul Gărzii Forestiere, Cristian Ignat.
Ignat susține că în județul Brașov ar fi un efectiv evaluat de 1.287, deși optim este 382, astfel că s-ar impune un număr mai mare de exemplare recoltate.
Opinia reprezentantului Gărzii Forestiere, că ar fi nevoie de un număr mai mare de exemplare de urs recoltate, este argumentată prin numărul de procese verbale de decizii de pagube provocate de urs, semnate în ultimul an.
„Am semnat peste 1.000 de decizii de pagube provocate de urși în ultimul an. Numai în 2019, am semnat 723 de procese verbale. Noi participăm în comisiile de evaluare a pagubelor, avem situații în care trebuie să participăm și la 20 de comisii. Este un mare efort uman și de lucru dar participăm. Ele sunt inaintate Ministerului Mediului, iar inspectorul șef ia decizia mai departe“, a explicat Ignat.
Nici comisiarul-șef al Gărzii Forestiere și nici prefectul județului Brașov nu au avut însă răspuns la alte câteva chestiuni, direct legate de „criza urșilor“ și anume:
- Câte derogări au fost solicitate, de la Brașov, pentru recoltarea sau relocarea unor urși din județ;
- care ar fi numărul optim de urși care ar trebui recoltați în județul Brașov, astfel încât animalele să nu mai ajungă atât de des în zonele locuite, în căutarea hranei;
- care este densitatea de urși din zona Valea Timișului, în contextul în care se vorbește despre faptul că în acest areal se regăsește cel mai mare număr de exemplare din România;
- câte observatoare turistice de urși există în județul Brașov și în ce mod afectează acestea comportamentul ursului;
- ce măsuri ar trebui luate/ au fost propuse, din punct de veere al gestionării deșeurilor, astfel încât urșii să nu mai apară la tomberoanele de gunoi, în căutarea hranei.
Fii primul care comentează