Duminica, 20 octombrie, în cadrul campaniei civice „Bun-Simț Turistic”, Sfinxul din Bucegi a fost înconjurat de un gard de protecție împotriva acțiunilor iresponsabile ale turiștilor care aleg să se se cațere pe acest obiectiv natural, dar și pentru a preîntâmpina eventualele accidente care ar putea să apară în urma escaladării Sfinxului. De altfel, până să se ajungă la montarea acestui gard, unul mai degrabă simbolic, realizat din stâlpi și frânghie (spre deosebire de cel care înconjoară Babele, care este unul de plasă metalică) organizatorii campaniei au organizat și alte campanii prin care au încercat să-i convingă pe turiști să renunțe la prostul obicei, dar fără succes.
Îngrădirea Sfinxului a fost realizată după ce turiștii și-au făcut un obicei în a se cățăra pe această formațiune geologică pentru a-și face poze, asta în ciuda panourilor de informare prin care sunt avertizați că escaladarea este interzisă.
„În semn de respect pentru acest simbol al României – Sfinxul din Bucegi – la acest eveniment au luat parte și membrii trupei Zdob si Zdub care s-au alăturat și susțin îndeaproape campania civică «Bun-Simț Turistic. Membrii trupei au transmis un apel la bun-simț și i-au încântat pe cei prezenți cu un miniconcert chiar la baza Sfinxului”, au anunțat organizatorii campaniei.
Acțiunea din 20 octombrie, face parte dintr-o serie de evenimente și acțiuni viitoare care au ca scop transmiterea către public a unui apel coerent la bun-simț și comportament responsabil în natură.
„În acest moment, suntem în etapa în care lucrăm la identificarea problemelor din teren, pentru a putea elabora un plan de acțiune unitar pentru toate parcurile naturale și orașele turistice din România”, au mai anunțat organizatorii.
Fii primul care comentează