Telenovela fostului depozit de deșeuri menajere de la Timiș – Triaj. Groapa e pe lista pentru care România este în infrigement, iar închiderea ei se lasă așteptată

Chiar dacă nu mai este folosită din anul 1994, fosta groapă de deșeuri menajere a Brașovului de la Timiș-Triaj nu este închisă nici acum. Încercări au fost, dar nu s-a trecut niciodată de stadiul proiectelor sau a studiilor. Anul acesta, municipalitatea brașoveană a fost la un pas să obțină o finanțare nerambursabilă prin Administrația Fondului de Mediu, însă nu a fost rezolvată problema terenului de sub rampă.



 

Mai exact, aproximativ 25 % din groapă era pe un teren al CAP Săcele (Cooperativa Agricolă de Producție, înainte de anul 1989 – n.red), astfel că a fost nevoie de discuții cu autoritățile locale din municipiul vecin. Reprezentanții Primăriei Brașov au anunțat că zilele trecute situația juridică a terenului a fost reglementată, dar acest lucru s-a făcut după termenul limită de depunere a dosarelor la Administrația Fondului de Mediu (data limită a for 30 septembrie). 

Noul plan: declararea depozitului ca fiind „inert”

În aceste condiții, municipalitatea brașoveană va încerca o altă strategie: să demonstreze că groapa de gunoi nu mai reprezintă un pericol pentru mediu. 



„Având în vedere că la această rampă nu s-au mai depus deşeuri de mulţi ani, groapa este inertă şi nu mai are impact negativ asupra mediului. De altfel, pe ea crește de mulți ani vegetație. Vom face un bilanţ de mediu, pentru a vedea care este situaţia rampei. Apoi, vom merge la Ministerul Mediului, pentru a demonstra că depozitul este inert. În funcţie de concluziile acestei evaluări şi de decizia ministerului, vom include proiectul în Sistemul de Management Integrat al Deşeurilor (SMID) în judeţul Braşov, pentru ca în cazul în care e nevoie de finanţare europeană să facem demersurile în acest sens”, a declarat primarul Brașovului, George Scripcaru. 

În ceea ce privește eventualele lucrări, viceprimarul Barabas Laszlo, a declarat că se vor încerca intervenții minimale. 

„Prin astfel de lucrări nu ar mai fi nevoie de realizarea straturilor de impermeabilizare ci ar mai trebui să facem numai acele intervenții prin care să dăm o anumită formă depozitului şi să asigurăm scurgerea apelor”, a explicat viceprimarul Barabas.



 În primăvara acestui an, Administrația Fondului pentru Mediu a organizat o sesiune de depunere a dosarelor de finanțare, în cadrul „Programului privind închiderea depozitelor de deșeuri municipale neconforme”. Din judeţul Braşov, eligibile au fost depozitele de deşeuri neconforme din Braşov, Zărneşti, Râşnov, Făgăraş, Săcele, Victoria şi Codlea.



Cu excepţia municipiului Braşov, celelalte localităţi au obţinut finanţare pentru închiderea fostelor rampe de gunoi. 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.