USR a pierdut municipiul Brașov, după ce la europarlamentare a fost marele câștigător

Alianța 2020 USR-PLUS a pierdut poziția de lider în municipiul Brașov, pe care o câștigase la alegerile europarlamentare din luna mai.



Astfel, conform rezultatelor date publicitatii chiar de USR, ìn urma numărătorii paralele realizate, după primul tur al alegerilor prezidențiale din 10 noiembrie, Klaus Iohannis (PNL) s-a clasat pe primul loc in municipiu, cu 37,20%, urmat de Dan Barna – 22,22% (Alianța 2020 USR PLUS), Viorica Dăncilă (PSD) –   13,86% și Mircea Diaconu (independent, susținut de ALDE și Pro România) – 10,45%.  

Comparativ, la alegerile europarlamentare din 26 mai, conform datelor oficiale ale Biroului Electoral Central, în municipiul Brașov Alianța 2020 USR PLUS s-a clasat pe primul loc, cu 37,66%. Locul al II-lea a fost ocupat PNL –  21.93%, iar pe locul al III-lea s-a clasat PSD – 14,8%. 



De altfel, pierderea municipiului Brașov (unde sunt mai mult de jumătate dintre alegătorii din județ) a însemnat și pierderea județului. Astfel, dacă la alegerile europarlamentare, în județul Brașov USR PLUS s-a clasat pe primul loc, cu 30,18% din voturi, la prezidențialele din 10 noiembrie, conform numărătorii paralele USR, candidatul Alianței 2020 a obținut doar 17,76%. Asadar, in doar 6 luni, USR a pierdut in județ, 13 puncte procentuale. 

La alegerile europarlamentare, în județul Brașov PNL a obținut 28,69%, iar PSD –  15,77%. După scrutinul din 10 noiembrie, în județul Brașov Klaus Iohannis a obținut 41,74% %, Viorica Dăncilă – 14,96% și Dan Barna -17,76%. 



Totuși, trebuie specificat că alegerile prezidențiale sunt total diferite de cele europarlamentare, locale și parlamentare. Practic, la alegerile prezidențiale „locomotiva” este o singură persoană, la fel cum se întâmplă și în cazul alegerilor pentru funcția de primar, astfel că în mare măsură contează notorietatea și carisma candidatului.  Ceea ce în acest caz a lipsit Alianței 2020. Există însă și alte cauze care pot fi „imputate” partidelor din alianță și care țin de o proastă gestiune a rezultatului din luna mai și (mai ales) de  o lipsă de flexibilitate în raport cu celelalte partide cu un fief solid la nivel local, în Brașov. De asemenea, din primele date referitoare la prezența din județul Brașov- una de aproape 55%, se pare ca USR-PLUS nu au reușit să mobilizeze suficient de mulți alegători tineri (până în 35-40 de ani) care reprezintă nucleul votanților Alianței 2020.

 

  

 

1 Trackback / Pingback

  1. Deputatul de Braşov, Tudor Benga, şi mai mulţi lideri USR cer demisia lui Dan Barna. „Oricum am da-o rezultatul de la prezidențiale este un eșec major“

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.