Deputatul de Braşov, Tudor Benga, şi mai mulţi lideri USR cer demisia lui Dan Barna. „Oricum am da-o rezultatul de la prezidențiale este un eșec major“

Într-o ședință a Consiliului Politic, care a avut loc în noaptea de luni spre marți, mai mulți lideri din USR i-au cerut lui Dan Barna să își asume eșecul de la alegerile prezidențiale, atât el cât și echipa de campanie, și să demisioneze din funcție. Președintele USR vrea să ceară un vot intern, online, în care să decidă membrii partidului dacă îl mai vor sau nu în funcție, chiar dacă i s-a reproșat acest „tertip” pe care l-a făcut și Liviu Dragnea, au declarat surse din partid pentru Digi24.ro.



Printre cei care solicită demisia lui Dan Barna – cel care suferit o înfrângere usturătoare la alegerile pentru preşedinţia României, se află şi deputatul de Braşov, Tudor Benga, dar şi Cosette Chichirău şi Cristian Ghica.

Potrivit Digi 24.ro, Barna s-a apărat și a menționat că partidul este cel care trebuie să decidă dacă își continuă sau nu mandatul obținut la Congresul din luna septembrie. Cei care i-au cerut demisia lui Barna au criticat și echipa de campanie care s-a ocupat de alegerile prezidențiale pentru strategia care a dus candidatul USR-PLUS la un scor mult mai mic decât cel obținut de alianță la alegerile europarlamentare.



Stabilim zilele acestea când va avea loc consultarea internă. A spus că va cere votul de încredere al tuturor membrilor. Probabil va fi un vot online, au declarat surse din partid.  

Luni, după anunţarea rezultatelor oficiale la alegereile prezidenţiale, deputatul de Braşov a avut şi un comentariu pe Facebook, în care a vorbit despre „eşecul major al USR“, la acest scrutin. 

„Oricum am da-o rezultatul de la prezidențiale este un eșec major și trebuie să îl tratăm ca atare. Nu doar că nu ne-am atins obiectivul de a intra în turul 2, nu doar că Dan Barna a fost bătut la o distanță zdravănă de tot de Viorica Dăncilă, dar a mai și pierdut peste 700.000 de voturi față de scorul USRPLUS de la europarlamentare. E o scădere de circa 35% față de scorul alianței și oricum am întoarce-o este un eșec absolut indiscutabil. (…) În ceea ce privește evaluarea noastră internă, e cât se poate de limpede că lucrurile nu pot continua așa cum au mers până acum. Nu mă voi arunca la detalii decât după ce începem să avem aceste discuții structurat și organizat în forurile interne de decizie. Dar ceea ce va pot spune ferm încă de pe acum vis a vis de poziția mea e că un eșec fără asumare clară și fără consecințele de rigoare e doar preambulul pentru un viitor nou eșec. Așa e mersul lucrurilor de când lumea, nu doar în politică ci în majoritatea domeniilor“, a scris Tudor Benga. 

Declaraţia completă, AICI: 

 

Pe de altă parte, în timp ce ies la iveală informaţii despre nemulţumirile unor lideri, şi inclusiv a braşoveanului Tudor Benga, filiala judeţeană Braşov condusă de Irineu Darău transmite mesaje coform cărora rezultatul de duminică este unul care „trebuie privit cu speranţă“. 

„Rezultatul primului tur al alegerilor prezidențiale trebuie privit cu speranță. Până în urmă cu trei ani, când USR nu era parte din scena politică, scenariul de a avea un candidat la alegerile prezidențiale venit din societatea civilă părea imposibil. Alianța USR PLUS a demonstrat că nu este așa, asumându-și, împreună cu Dan Barna, să ducă lupta acestor alegeri și să arate întregii țări că se poate face politică altfel, că schimbarea este posibilă atunci când se implică oameni onești și competenți“, se arată în comunicatul de presă transmis marţi de USR Braşov. 

 

Joi va avea loc o ședință a Biroului Național în care se va stabili procedura prin care Dan Barna ar urma să își pună mandatul pe masă. De asemenea, în ședința de joi va fi reluat subiectul fuziunii cu PLUS, subiect deschis și la ședința Consiliului Național de luni. Dan Barna și-a anunțat colegii că cei de la PLUS forțează o fuziune, așa cum a anunțat Digi24.ro, în termeni mult mai favorabili după rezultat slab de la prezidențiale. Echipele de conducere ale celor două partide vor discuta vineri despre subiectul fuziunii, în condițiile în care relația dintre PLUS și USR nu este una tocmai bună, lucru pe care l-a transmis și Dan Barna în discuția care a avut loc luni seara.



Diferențele de opinie și de mod de lucru între PLUS și USR s-au făcut simțite mai ales în campania electorală, useriștii plângându-se că oamenii lui Cioloș „nu au tras”, nu s-au implicat pentru Dan Barna și ar fi muncit mai puțin decât colegii de la celălalt partid. În aceeași măsură, cei de la PLUS s-au plâns de certurile interminabile din interiorul USR, purtate în permanență pe grupurile de Facebook interne, de pe care de altfel Cioloș și oamenii săi s-au retras, și de refuzul useriștilor de a folosi expertiza celor de la PLUS în strategii de campanie.  Viziuni diferite au fost și în privința intrării la guvernare, PLUS declarându-se în repetate rânduri dispus să își asume participarea într-un Executiv alături de PNL, în vreme ce USR s-a opus, lucru care duminică s-a dovedit a fi fost o greșeală tactică.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.