Brașovenii nu prea știu sau nu prea țin cont de scopul pentru care au fost instalate butoanele de panică pe unii stâlpi de iluminat. Așa se face că și anul trecut, niciun buton de panică nu a fost apelat pentru o situație extremă, ci pentru orice altceva.
Potrivit datelor dintr-un raport al Dispeceratului Tehnic Integrat de la Primăria Brașov, în 2019 butoanele de panică din oraș au fost apelate de 779 de ori, dar „toate aceste apeluri sunt catalogate ca neavând legătură cu scopul pentru care aceste butoane au fost montate“.
Cu un an înainte, situația a fost cam la fel. Butoanele au fost apelate de 1.039 de persoane, care în 80% dintre cazuri, au fost doar „glume“ ale unor cetățeni, iar în 20%, cei care au apelat butoanele de panică au vrut, de fapt, informații.
Per total, în municipiul Braşov există 42 de butoane de panică montate pe stâlpii de iluminat, în cadrul unui sistem integrat de securitate, dezvoltat de către operatorul de iluminat public al Braşovului, Flash Lighting Services, în parteneriat cu Flash Net. Montarea lor a venit în 2015 ca o componentă a proiectului de telegestiune a iluminatului public, fiecare sistem de alertare fiind format dintr-un buton pentru apel de urgenţă şi o cameră de supraveghere video, montate pe cîte un stîlp de iluminat. Întregul sistem de iluminat inteligent, cu componenta sistemului integrat de securitate, a însemnat o investiţie de 9,548 milioane lei (TVA inclus), realizată cu 98% fonduri europene şi pusă în funcţiune în Braşov în iunie 2015. „Butoanele de panică“ din sistemul integrat de securitate au fost amplasate în zonele de risc, intens circulate, respectiv în Centrul Civic, în Centrul Vechi, Astra, Triaj, Tractorul, Bartolomeu şi Răcădău.
Fii primul care comentează