Muzeul de Etnografie Bran riscă să se închidă după 60 de ani. Executorul a bătut la poartă și a aruncat mingea în terenul Ministerului Culturii

Amenajat în urmă cu 60 de ani, Muzeul de Etnografie Bran (secțe a Muzeului Național Bran) riscă să se închidă în 30 de zile. Acesta este termenul în care Ministerul Culturii (în subordinea căruia este unitatea muzeală) trebuie să ia o decizie privind achiziționarea terenului pe care este construită secția. Potrivit bzb.ro, executorul judecătoresc a mers la muzeu în 14 ianuarie 2020 cu ordinul de evacuare. „Am găsit înțelegere pentru încă o lună ”, au  declarat reprezentanți ai muzeului pentru publicația amintită. Acest lucru s-a întâmplat pentru că unul dintre cei trei proprietari (urmaș direct al celui inițial) cărora li s-a retrocedat terenul a transmis Ministerului Culturii, prin Direcția Județeană de Cultură a Județului Brașov, o ofertă de vânzare a terenului.



Muzeul de Etnografie Bran este o secție în aer liber, în care pot fi văzute case și alte construcții vechi, specifice zonei, dar și alte obiecte din zonă. Construcțiile sunt realizate din lemn (material de construcții specific zonei), iar dacă se va pune problema demontarea caselor ar putea duce la distrugerea lor, având în vedere că multe bârne, grinzi sau elemente de tâmplărie sunt destul de degradate. 

Terenul pe care a fost amenajată secția de Etnografie a fost revendicat de mulți ani, iar procesele au durat foarte mult. De altfel, înainte de anul 2016 se discuta despre o eventuală mutare a căsuțelor la Muzeului Țăranului Român din București. Tot în perioada respectivă, administrația județeană s-a declarat interesată se preia secția, propunerea Consiliului Județean Brașov fiind ca aceasta să treacă în subordinea Muzeului de Etnografie Brașov, dar acest plan a fost abandonat după alegerile locale din anul 2016. 




 

Etnografia, ultima pe lista de revendicări 

Muzeul Bran s-a înfiinţat în anul 1957, moment în care a fost amenajată o expoziţie de artă şi istorie medievală. Mai târziu, prin anii ’60, s-a început amenajarea unui muzeu al satului brănean cu titulatura Secţia Etnografică Bran. În toată această perioadă, Muzeul Naţional Bran a fost în administrarea Consiliului Popular Judeţean Braşov. În anul 1987 s-a deschis secţia Vama Medievală, amenajată în clădirea de la baza Castelului, imobil care a aparţinut administraţiei vamale austro-ungare până în anul 1918.




 

La momentul 1990-1991, când s-a făcut trecerea la Ministerul Culturii, existau trei secţii la Bran: secţia Castel, secţia Vama Medievală şi secţia Etnografie. După retrocedarea Castelului în 2009, s-a desfiinţat secţia Castel şi toate piesele au fost transferate la Muzeul Vămii într-un spaţiu mult mai mic, unde s-a încercat reconstituirea unor interioare din Castel. Tot după retrocedare, între Ministerul Culturii şi moştenitorii Castelului Bran s-a semnat un contract de închiriere a spaţiului pentru care Ministerul a plătit o chirie lunară de câteva mii de euro. În anul 2018 „Vama” a fost evacuată, în acest moment Muzeul Vămii funcționând într-o pensiune. 

  

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.