Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Costel Alexe, a declarat luni, la finalul unei şedinţe cu reprezentanţii celor trei municipii care au probleme privind calitatea aerului, respectiv București, Brașov și Iași, că toate cele trei au recunoscut că au depășiti la indicatorul de poluare cu PM10. Ministrul a mai spus că, cel puțin după raportul privind sănătatea populației, realizat la nivelul Capitalei, există o legătură între incidența cazurilor de infarct miocardic și acest tip de poluare cu PM10 (pulberi în suspensie).
„Am avut astăzi (luni, n.r.) discuţii cu cele trei administraţii publice locale din România pe problema infringementului şi a pre-infringementului pe Bucureşti, Braşov şi Iaşi. M-am bucurat că în urma acestor discuţii, administraţiile publice locale enunţate au înţeles că planul de măsuri asumat trebuie să aibă un ritm mult mai alert de implementare. Toate cele trei administraţii publice locale admit că au depăşiri peste cât ar trebui să aibă indicatorii PM10. Important este ca în perioada imediat următoare Bucureştiul, Braşovul şi Iaşiul să-şi intensifice implementarea măsurilor de infrastructură şi a celor ce ţin de mediu“, a declarat Costel Alexe, ministrul Mediului.
Ministrul a solicitat Brașovului și Iașiului să realizeze câte un raport privind starea de sănătate a populației, pentru a vedea impactul poluării.
„În momentul de faţă, atât Primăria Iaşi, cât şi Primăria Braşov au înţeles că au nevoie de aceste rapoarte privind starea de sănătate a populaţiei, raport pe care Bucureştiul îl are astăzi şi care spune foarte clar că avem asociere certă în ceea ce înseamnă zonele cu poluare cu PM10 şi incidenţa cazurilor de infarct miorcardic şi a tuturor celorlalte boli cardiovasculare”, a explicat ministrul de resort.
Acesta a punctat faptul că Ministerul Mediului va extinde Reţeaua Naţională de Monitorizare a Calităţii Aerului din Capitală cu alte trei staţii, în timp ce la Iaşi şi Braşov vor fi achiziţionate, în acest an, două laboratoare mobile de măsurare a calităţii aerului.
Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Costel Alexe, a convocat pentru luni reprezentanţii celor trei municipii (Bucureşti, Braşov şi Iaşi) care au probleme privind calitatea aerului şi se află sub monitorizarea Comisiei Europene sau chiar în aşteptarea unui verdict de la Curtea de Justiţie a Uniunii Europene. Brașovul a fost reprezentat de o delegație condusă de viceprimarul Laszlo Barabas.
Comisia Europeană (CE) a decis, în data de 17 mai 2018, să trimită Franţa, Germania, Ungaria Italia, România şi Marea Britanie în faţa Curţii de Justiţie a UE (CJUE) pentru nerespectarea valorilor-limită convenite pentru calitatea aerului şi pentru neadoptarea măsurilor corespunzătoare pentru a scurta cât mai mult posibil perioadele de depăşire a acestor valori.
O să-i dea tot de-a fuga Georgică al nostru raportul ăla de sănătate. Bașca n-ai de unde ști sigur decât depășirea indicatorilor de poluare, depășirea care la noi la țară la Brașov e de mulți ani barosană…
Mai exact: pentru a avea o imagine a impactului poluării asupra stării de sănătate a populației Brașovului, trebuie să compari datele de până-n 2004 (când și-a început Scripcaru defrișările de 60%) cu cele de azi – ceea ce e ultimul lucru pe care băieții noștri deștepți au de gând să-l facă. Ex: o statistică a Ministerului Sănătății arată o triplare a afecțiunilor respiratorii în ultimii trei ani!