Comunitatea evreilor din Brașov marchează astăzi eliberarea lagărului nazist de la Auschwitz. Una dintre supraviețuitoare va povesti experiențele trăite urmă cu 75 de ani

Comunitatea evreilor din Brașov va marca astăzi, într-un eveniment organizat la Sinagoga „Beit Israel” din Brașov, împlinirea a 75 de ani de la eliberarea celui mai mare lagăr nazist de exterminare de la Auschwitz Birkenau  (acum în Polonia)  de către armata sovietică. Conform organizatorilor manifestările vor începe la ora 13.30, iar  în cadrul evenimentului vor fi prezentate mărturii ale supraviețuitorilor Holocaustului, dar și ale participanților la „Marșul Memoriei” 2019. La comemorarea de la Sinagoga din Brașov va fi prezentă o supraviețuitoare a lagărului de la Auschwitz, Rachlel Năstase, dar și Tiberiu Roth – președintele Asociației Sioniste din România și Marco Katz – director fondator al Organizației pentru Combaterea și Monitorizarea și Combaterea Antisemitismului în România. 



Data de 27 ianuarie a fost stabilită drept Ziua Internațională de Comemorare a Victimelor Holocaustului  prin Rezoluția Adunării Generale a Națiunilor Unite numărul 60/7 din 1 noiembrie 2005, adoptată la a 42-a ședință plenară. La 24 ianuarie 2005, în cadrul unei ședințe speciale, Adunarea Generală a Națiunilor Unite a marcat a 60-a aniversare a eliberării lagărelor de concentrare naziste și sfârșitul Holocaustului care a avut ca rezultat uciderea a 6 milioane de evrei europeni și a milioane de persoane de alte naționalități de către regimul nazist german.  



27 ianuarie este data la care, în 1945, cel mai mare lagăr nazist de exterminare de la Auschwitz-Birkenau (astăzi în Polonia) a fost eliberat de armata sovietică. Numărul exact de victime nu este cunoscut, dar majoritatea estimărilor contemporane sunt în jur de 1,1-1,6 milioane.

 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.