Comitetul Olimpic și Sportiv Român (COSR) a anunțat că în cadrul celei de a 135-a ediții a Sesiunii a Comitetului Internațional Olimpic (CIO), cei aproximativ 100 de membri prezenți la întrunire, au încredințat organizarea ediției de iarnă din 2024 a Jocurilor Olimpice ale Tineretului (JOT) provinciei sud-coreene Gangwon, unde se afla localitațile Gangneung și PyeongChang, gazda ediției de iarnă a Jocurilor Olimpice din anul 2018.
Conform aceleiași surse, la JOT 2024 se vor folosi mai ales instalațiile de la PyeongChang (sporturi montane) și Gangneung (sporturi pe gheața) construite pentru Jocurile Olimpice de iarnă din anul 2018. În cursa pentru organizarea JOT 2024 s-a aflat și Brașovul, orașul care a organizat ediția iarnă a Festivalului Olimpic al Tineretului European din anul 2013 dar șansele să câștige au fost aproape nule…
Explicația unui fost oficial guvernamental…
După anunțul făcut de COSR, Adrian Socaciu, fost consilier al ministrului Tineretului și Sportului, în prezent președintele Institutului Sportiv Român, a explicat pentru Prosport a argumentat că România a pierdut organizarea JOT 2024 pentru că „nu are o influență pe plan global”.
„Este nevoie să punem bazele conceptului de diplomație sportivă prin care să susținem orice candidatură a României pentru organizarea unui eveniment și a românilor pentru orice funcție într-o structură de conducere internațională. Din punctul meu de vedere acesta trebuie să fie un efort comun al Ministerului de Externe, Ministerul Tineretului și Sportului, Federaților, Universităților, COSR și societate civilă”, a declarat Adrian Socaciu.
Candidatura României pentru JOT 2024, aproape invizibilă și în țara noastră
Dacă pentru organizarea ediției de Festivalului Olimpic al Tineretului European din 2013, în România „s-a decretat mobilizare generală”, iar când s-a depus candidatura pentru ediția de iarnă a Jocurilor Olimpice de Tineret din anul 2020 țara noastră a fost un competitor luat în seamă (Brașovul a pierdut organizarea competiției în favoarea localității elvețiene Lausane), nu același lucru se poate spune și acum.
Practic, pentru JOT 2024, România a lăsat impresia că face figurație, iar autoritățile se bazau pe „momentul de glorie” din anul 2013, când modul în care a fost organizat FOTE a fost apreciat la nivel internațional. De altfel, când s-a anunțat candidatura României pentru JOT 2024, autoritățile centrale și cele locale din județul Brașov au mizat pe infrastructura sportivă pentru FOTE și pe câteva îmbunătățiri… pe ici pe colo. Asta în condițiile în care Coreea a pus la bătaie instalațiile folosite la Olimpiada mare de iarnă din anul 2018.
Tot pentru JOT 2024 au mai fost câteva promisiuni ale Guvernului, care a anunțat în primăvara anului trecut, prin ministrul Tineretului și Sportului, Bogdan Matei, că „va aloca fondurile necesare pentru un aeroport în Braşov. Este extrem de important şi necesar să avem acest aeroport”. Ulterior, în spațiul public nu au mai apărut prea multe informații despre foaia de parcurs a României, despre investiții sau obiective. Aproape că „s-a uitat” că țara noastră și-a depus candidatura pentru JOT 2024. Altfel spus, România a făcut figurație cu bună știință…
Fii primul care comentează