FOTO. Fosta groapă de gunoi de la Mateiaș, transformată în arie protejată. Este al treilea „muzeu în aer liber” din zona Racoș

Asociaţia Carpaterra împreună cu Primăria Racoș au înființat o nouă  arie naturală protejată, denumită „Geositul Mateiaș La Vulpi” de tip Monument al Naturii, la ieșirea din localitatea Mateiaș. Aria este la ieșirea din sat, către pădurea de deasupra Oltului, unde, mulți ani, unii localnici obișnuiau să-și depoziteze gunoaiele.

„Le transportau cu căruța, iar apoi le aruncau pur și simplu pe o parte sau pe cealaltă a drumului. Imediat după ce treci de această zonă intri în locul denumit de localnici «La găurile vulpilor» deoarece aici poți vedea multe vizuine de-a lungul văii”, susțin reprezentanții asociației.



 

 Încă un muzeu geologic în aer liber

Pentru geologii Carpaterra această zonă este însă specială și dintr-un alt motiv: aflorimentul vulcanosedimentar.

 „Aflorimentul (o apariție de roci la suprafață) de la Mateiaș, este alcătuit din straturi vulcano-sedimentare produse de explozii freatomagmatice. Fiecare strat înseamnă câte o explozie a vulcanului. Ceea ce putem vedea aici este de fapt o secțiune transversală a sedimentelor care alcătuiau cândva craterul vulcanic de tip maar. Aflorimentelele de acest tip sunt unice la noi în țară. Ele sunt martorii vulcanismului din Munții Perșani care s-a desfășurat în urma cu 1,2 – 0,6 milioane de ani în urmă și care sunt considerați cei mai tineri vulcani monogenetici  din Sud-Estul Europei. Locul are o valoare științifică deosebită și este unul dintre obiectivele importante ale patrimoniului geologic de la noi din țară”, a explicat Soós Ildiko – geolog Carpaterra.

De altfel „istoria” geologică a zonei poate fi văzută și la Racoș, la „Vulcanul stins”, „Lacul de smarald” și coloanele de bazalt. Practic, noua arie protejată reprezintă completare a celor de la Racoș.

 Aria protejată, declarată de Consiliul Local Racoș



Reprezentanții Asociației Capaterra au precizat că la începutul anului 2019 și-au propus  curățarea de gunoaie a acestui loc și apoi protejarea și  „branduirea” lui ca o arie naturală protejată.

„Am accesat o finanțare din programul StartONG (finanțat de Kaufland) și cu acest ajutor financiar am început lucrările. În prima fază geologul Soós Ildiko împreună cu expertul în arii naturale protejate Cătălin Cantor au elaborat studiul de fundamentare științifică a sitului, au făcut hărți, panouri și au întocmit dosarul științific al sitului. În luna iulie în parteneriat cu studenții la Facultatea de turism HFT din Lucerna a fost elaborat un plan pentru promovarea noului sit geologic pentru turiști. Totodată a fost elaborat un material pentru convingerea localnicilor să nu mai arunce gunoaiele în natură și să folosească tomberoanele selective”, a precizat Asociația Carpaterra.



Conform aceleiași surse, unul dintre cele mai delicate momente a fost convingerea Consiliului Local Racoș să accepte ideea unei noi arii naturale protejate pe teritoriul administrativ al comunei deoarece acestora le era frică de reguli și restricții noi. Dar în cele din urmă, la ultima ședință de Consiliu Local, în data de 28 noiembrie 2019 toți consilierii prezenți la ședință au votat pentru înființarea ariei naturale protejate: „Monumentul naturii Geositul Mateiaș La vulpi”.

„Imediat după declarare am ieșit cu sacii de gunoi la curățenie și în zonele mai dificile cu  ajutorul unui buldoexcavator. Spre sfârșitul anului trecut am început campania din casă în casă și convingerea oamenilor că locul trebuie protejat”, au mai comunicat cei de la Asociația Carpaterra.

 

 Promisiunea Asociației Carpaterra: pregătim cel mai interesant traseu din zona Brașovului.

Reprezentanții Asociației au precizat că în anul 2020 și-au propus să amenajeze un traseu de geoturism care să lege Complexul Geologic Racoș de Geositul Mateiaș La Vulpi.

„Va fi probabil un traseu de 90 de minute și unul dintre cele mai interesante trasee din zona Brașovului. Numărul de turiști în Complexul Geologic Racoș a crescut spectaculos datorită promovării făcute de către Asociația Carpaterra începând cu anul 2016 ajungând pe perioada verii la  cca. 2-3000 de turiști pe săptămână. În comparație cu anul 2010 când maximele erau de 2-300 pe săptămână”, au anunțat cei de la Carpaterra.

Ce se mai poate vedea în zonă



Pe lângă formațiunile geologice, în zonă ma sunt câteva obiective importante. Astfel, între Racoș și Mercheșa este cel mai bătrân stejar din România, a cărui vârstă este evaluată la peste 900 de ani.

De asemenea, este și situl dacic de pe Tipia Ormenișului unde, printre altele au fost construite un sanctuar circular complex, comparabil cu cel de la Sarmizegetusa Regia, precum și 2 construcții de dimensiuni apreciabile, posibil reședințe ale unor militari.

Sursa foto: istorieveche.ro

 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.