FOTO&VIDEO. Centrul de Excelență Brașov, locul unde se pregătesc elevii de performanță ai județului

Peste 90% dintre elevii brașoveni premianți la concursurile școlare naționale și internaționale au în comun o unitate de învățământ. Deși fiecare este înmatriculat la o școală sau liceu, majoritatea se pregătesc suplimentar pentru disciplinele preferate la Centrul Județean de Excelență în Educație, care funcționează într-una din clădirile de la Colegiul „Nicolae Titulescu“ din Tractorul. 



La Centrul de Excelență profesorii predau suplimentar pentru elevi discipinele matematică, informatică, robotică, fizică, chimie, biologie, limba și literatura română, limba germană, geografie și astronomie

Centrul de Excelență în Educație de la Brașov a pornit iniţial ca o activitate de voluntariat a profesorilor, însă acum este  o instituție publică de învățământ preuniversitar recnoscută, care funcționează de sine stătător, în baza unui ordin al Ministrului Educației emis 18 august 2015. Instituția a fost amenajată printr-un protocol de colaborare încheiat între Primăria Brașov, Inspectoratul Școlar al Județului Brașov și Ministerul Educației.  

Centrul a început să funcționeze din luna octombrie a anului școlar 2016-2017, în fosta clădire a Colegiului Nicolae Titulescu, complet renovată și dotată de municipalitate, care alocă fondurile necesare funcționării acestuia. O altă parte din fonduri provine din sponsorizări și donații, bani care sunt investiți în dotări sau în cheltuielile legate de deplasările la concursuri, dat fiind că doar participările la olimpiade, nu și cele de la concursurile naționale, sunt decontate de minister.

„Dintre cele nouă săli de clasă, șase sunt laboratoare – de fizică, chimie, biologie, informatică, electronică și geografie-astronomie, iar trei sunt cabinetele de română și matematică, la care se adaugă sala multimedia. La nivel național, centrul din Brașov, deși este cel mai tânăr, este cel mai bine dotat, mulțumită muunicipalității și sponsorilor noștri, firme care își desfășoară activitatea la Brașov. Numai laboratorul de fizică, de exemplu, are aparatură de peste 60.000 de euro. În țară sunt 12 centre de excelență, însă Brașovul este unul dintre puținele care deține un sediu propriu“, spune directorul CJE Brașov, prof. Dr. Luciu Alexandrescu.

„La noi vine cine vrea și rămâne cine poate“

La Centrul de excelență elevii se pregătesc, la nivel de performanță pe mai multe discipline, respectiv matematică, informatică, robotică, fizică, chimie, biologie, limba și literatura română, limba germană, geografie și astronomie. La Centru ajung copiii cu aptitudini deosebite, care trec ulterior printr-un proces de selecție. Admiterea în centru se face în baza unei solicitări din partea elevilor sau părinților și în baza unui test creativ. „La noi vine cine vrea și rămâne cine poate“, spune directorul Centrului. Cursurile se țin după programul școlar al elevilor, nu repetă informațiile de la școală și sunt ținute de profesori universitari și de cei mai buni profesori din învățământul preuniversitar. Este obligatorie prezența cel puțin o dată pe săptămână, iar un curs durează între două ore și jumătate și trei ore, în funcție de vârsta elevilor. Elevii sunt însă încurajați să vină la centru de câte ori doresc, pentru a face experimente și studii practice, iar profesorii sunt în fiecare zi la dispoziția acestora. Există și o platformă on-line prin care elevii pot comunica între ei sau cu profesorii.



 

În acest an vor fi dotate laboratoarele de electronică, geografie și multimedia

În prezent Centrul Județean de Excelență în Educație are 538 de elevi. Pentru a-i susține pe copiii și tinerii care vor să facă performanță și în afara școlii, Municipalitatea va aloca și în acest an sumele necesare funcționării dar și unor dotări în plus pentru laboratoare. Din 2016 până în 2019, de la bugetul local a fost acordată suma de 3,339 milioane lei pentru acest centru, iar în 2020 este propusă alocarea a încă 1,312 milioane lei, pentru înființarea a încă două posturi de profesori, pentru aparatura necesară laboratoarelor de electronică, geografie și multimedia, pentru mobilierul a trei clase noi și pentru hol, pentru salarii și cheltuieli de întreținere.

„Am susținut întotdeauna învățământul și performanța, pentru că aceste lucruri fac în primul rând un oraș să se dezvolte. Ne-am implicat în acest proiect pentru Braşov, la fel cum am făcut-o şi în învăţământul profesional sau în domeniul sportiv. Sper ca toți acești elevi să rămână în Brașov, să studieze mai departe, să facă performanță, să își găsească un loc de muncă aici și să demonstreze că nu este așa rău să trăiești în România, mai ales dacă ai la îndemână tot ce îți trebuie pentru a te dezvolta pe plan personal și profesional. Acest centru funcţionează ca orice altă instituţie de învăţământ de stat cu personalitate juridică, la nivelul municipiului. Primăria şi Consiliul Local finanţează tot ce înseamnă cheltuieli de funcţionare. Le mulțumesc însă și celorlalte părți implicate în sprijinirea funcționării acestei instituții, în special domnilor profesori, și agenților economici, care, prin parteneriate și sponsorizări, participă la oferirea celor mai bune condiții de studiu elevilor înscriși la acest centru. Și, desigur, le mulțumesc elevilor pasionați care învață aici, care își sacrifică timpul liber pentru a face performanță și care aduc recunoaștere Brașovului prin rezultatele lor de excepție“, a declarat George Scripcaru, primarul Municipiului Brașov.

Până acum, Centrul a atras aproximativ 100.000 de euro din sponsorizări, de la companii brașovene.

 

 

 

 

 

 

 

 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.