Nereguli la „Cerbul de Aur” 2018, confirmate de Curtea de Conturi

Prea mulţi bani pentru directorii generali, nereguli la Cerbul de Aur, călătorii şi alte proceduri se numără printre problemele identificate de Curtea de Conturi la TVR şi la Radioul public, potrivit raportului pe 2018, dat acum publicităţii.



La Cerbul de Aur – festival care a creat suspiciuni din cauza cheltuielilor mari asociate evenimentului, cheltuieli care n-ar fi fost justificate, Curtea de Conturi a constatat că „au fost încheiate contracte de cesiune de drepturi de autor/drepturi de proprietate intelectuală pentru artiştii reprezentaţi de către o societate comercială (….) care includ costuri, reprezentând transport, cazare şi mese, al căror cuantum nu a fost aprobat prin hotărârile Comitetului Director.

În acelaşi raport al Curţii de Conturi se mai arată:

În baza acestor contracte s-au efectuat plăţi din alocaţii bugetare, direct agenţiei care îi reprezintă pe artişti, fără a exista documente justificative care să ateste realitatea prestaţiei privind transportul, cazarea şi mesele. De asemenea, conducerea SRTv nu a ţinut seama de sursele de finanţare stabilite prin documentaţiile întocmite cu ocazia achiziţiilor efectuate pentru desfăşurarea evenimentului Cerbul de Aur 2018“.

Astfel, deşi sursa de finanţare a unor cheltuieli a fost indicată ca fiind sursele proprii, iar plăţile au fost realizate efectiv din acestea, „ulterior conducerea SRTv a solicitat deschiderea de credite bugetare şi recuperarea sumelor respective de la bugetul statului. Prin schimbarea sursei de finanţare şi în lipsa aprobărilor Comitetului Director şi Consiliului de Administraţie, conducerea executivă a SRTv a solicitat şi încasat necuvenit de la bugetul de stat suma de 1.548.000 lei. La data de 26.07.2019, SRTv a virat din disponibilităţile din surse proprii în contul „Alte venituri la bugetul de stat” suma de 1.616 mii lei, prin intermediul dispoziţiei de plată, reprezentând cheltuieli aferente Festivalului Cerbul de Aur 2018 şi accesorii.“, se mai arată în raporul Curţii de Conturi, conform hotnews.ro.



O „vacă de muls” pentru TVR, după cum se vede, mai ales că la ediţia din anul 2018 a festivalului Cerbul de Aur, Primăria Braşov şi Consiliul Judeţean Braşov au dat și ele 1,1 milioane de lei pentru cheltuielile de cazare şi protocol, pe lângă faptul că Piaţa Sfatului a fost dată în folosinţă gratuită. Tot autorităţile locale din Braşov au suportat şi cheltuielile cu utilităţile; energia electrică, curăţenia etc. Pe de altă parte, Guvernul a alocat 1 milion de euro pentru festival, respectiv 4,6 milioane de lei.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.