Surse: Suspendări de cel puțin șase luni pentru handbalistele de la Corona Brașov

Handbalistele echipei Corona Braşov, suspectate că au folosit o procedură interzisă de regulamentele antidoping, vor primi suspendări de cel puţin şase luni, şi asta datorită faptului că au recunoscut că au folosit terapia cu laser intravenos, pentru că regulamentul Agenţiei Mondiale Antidoping (AMA/WADA) prevede pedepse de patru ani, au declarat pentru AGERPRES surse oficiale.



„Pentru manipularea sângelui, categorie la care se încadrează ele, AMA/WADA spune clar, patru ani de suspendare, şi nu acceptă mai puţin de un an. Dar este posibil ca ele să primească sub un an, se încearcă 6 luni, pentru că nu au ascuns procedura. Niciuna dintre ele nu a ascuns că ar fi făcut această procedură, deci există această scuză, să spunem aşa, nu au ştiut la ce se expun, au fost de bună credinţă. Vom vedea ce va fi, pe 15 ianuarie va avea loc un nou termen al Comisiei de Audiere, care este independentă şi e formată din persoane cu specialitate juridică. Singura instituţie care poate colabora cu această comisie este AMA/WADA. Mai sunt de audiat martori, nu i-am audiat pe toţi. Nu pot spune clar când se va da o decizie, e posibil ca la jumătatea lunii februarie”, a declarat sursa citată.

 



Sportivele care s-au autodenunţat, declarând că au fost supuse terapiei cu laser intravenos, interzisă de regulamentele internaţionale, vor beneficia cel mai probabil de clemenţă din partea membrilor comisiei:

„Unele sportive au făcut autodenunţ şi vă daţi seama că e posibil să beneficieze de o sancţiune mai mică. Dar ce e clar, sancţiuni vor exista cu siguranţă, nu există varianta fără sancţiune. Bineînţeles că după anunţul sancţiunilor ele vor avea şi posibilitatea de a le ataca la TAS”.

Naţionala feminină de handbal a României ar fi avut mai mult de suferit în cazul în care ANAD nu ar fi făcut public cazul înaintea Campionatului Mondial din Japonia.

„Bineînţeles că exista riscul ca naţionala de handbal să aibă mai mult de suferit de pe urma acestui caz. Păi gândiţi-vă când a făcut ANAD anunţul (n.r. – Agenţia Naţională Anti-Doping)? Dacă l-ar fi făcut după începerea Campionatului Mondial, şi fetele ar fi jucat, toate rezultatele ar fi fost anulate. Acum nu mai există riscul ca naţionala să aibă de suferit pentru că, din câte ştiu eu, niciuna dintre jucătoare nu a efectuat proceduri de manipulare a sângelui înainte de meciurile de calificare. Dar riscul a fost foarte mare. Vă daţi seama, te poţi gândi la orice, spre exemplu, Cristina Laslo a ajuns la naţională în 2019, a avut un an de excepţie”, a mai spus sursa citată de Agerpres.



La jumătatea lunii noiembrie a anului trecut, jucătoarele echipei Corona Braşov au fost implicate într-un caz de dopaj după ce au efectuat la clinica IOMED Clinique terapia cu laser de joasă frecvenţă, interzisă de regulamentele Agenţiei Mondiale Antidoping.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.