FOTO&VIDEO. Lecția de protecția mediului prin lectură, predată la Școala 6. Aruncăm mizeria la întâmplare că „și alții o fac”?

smart

Elevii de clasa a II-a de la Școala Gimnazială nr 6 au luat parte la o lecție deschisă pe tema colectării selective a deșeurilor și protecția mediului. Micuții au aflat cât de importante sunt gesturile mici pe care le pot face pentru a reduce poluarea și a avea grijă de mediul înconjurător.

Lecția a făcut parte din proiectul „De la mic la mare reciclăm” inițiat de operatorul de salubrizare Comprest SA în colaborare cu Primăria Brașov, proiect care ar urma să se deruleze pe parcursul întregului an în mai multe unități școlare din Brașov. Lecția a fost una interactivă, presupunând atât lecturarea unei povești, cât și exerciții practice de reciclare. Astfel, prin intermediul personajului „Nom-Nom” elevii au învățat că aruncarea gunoiului la întâmplare este o reală problemă, care duce la poluare și la afectarea stării de sănătate atât a lor, cât și a celor din jurul lor.

Poveștile îi învață pe copii să fie mai responsabili

„Nom-Nom se dovedește un personaj «cool», în opoziție cu Mama Natura care părea să fie «cicălitoare». Acest lucru se dovedește interesant pentru copiii prezenți, fiind atrași de acest personaj care era foarte binevoitor cu cei care aruncau gunoiul, spunându-le «că și alții o fac», și tot el lăsa pe toată lumea, ba chiar ii încuraja pe toți să mănânce și să bea tot ce își doresc pentru că el va «strânge în urma lor». Toate acțiunile oamenilor de arunca «nimicuri» îl fac pe Nom-Nom să devină tot mai mare și mai puternic, ceea ce nu mai e pe placul copiiilor și nici al celorlalte personaje din carte, care și-au dat seama că lucrurile trebuiau să se schimbe. Prin această lectură, copiii învață de fapt că trebuie să fie responsabili, să nu arunce gunoiul la întâmplare, dar și să recicleze”, a explicat învățătoarea Maria Zuba.

Aceasta este voluntar în cadrul unui alt proiect educațional, „Dăruim comori, creștem oameni mari”, ce are scopul de a-i determina pe cei mici să citească mai mult, dar și de a-i ajuta să-și îmbunătățească cunoștințele despre diferite domenii de activitate, astfel încât să devină mai responsabili când sunt mari.

Drumul gunoiului și al reciclabilelor

După lectură, împreună cu reprezentanții Comprest, micuții au aflat în mod practic cum ar trebui să recicleze deșeurile și au primit din partea operatorului de salubrizare și un cadou, o pubelă în miniatură din material reciclat. De altfel, elevii au mai aflat că din deșeurile de plastic pe care le vor recila se vor face fibre ce vor fi folosite apoi la fabricarea unor produse textile, dar și că dacă vor pune în pubelele albastre destinate reciclării hârtiei vechile caiete, acestea se vor transforma apoi în caiete de noi sau coli pe care le vor putea utiliza la școală. În plus, elevii au mai aflat și ce înseamnă simboluri de pe ambalajele reciclabile și au vizionat și câteva filme despre sortarea deșeurilor reciclabile la depozitul ecologic, dar și care este de fapt drumul deșeurilor pe care ei le aruncă și cum ajung cele reciclabile să fie refolosite sub forma unor produse.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.