Primele autobuze electrice ajung la Brașov în aprilie și vor circula pe linia 36. Între timp trebuie rezolvata problema prizelor de încărcare

Primele două autobuze electrice din lotul de 32 cumpărate de municipalitatea brașoveană SOR de la producătorul ceh SOR vor ajunge la Brașov în luna aprilie, iar conducerea RATBV a anunțat că acestea vor circula pe linia 36 (Independenței – Livada Poștei). Totuși, autobuzele vor putea circula abia după ce va fi rezolvată problema stațiilor de încărcare. Astfel, la capătul de la strada Independenței trebuie realizată o stație de încărcare rapidă, iar la sediul RATBV este nevoie de stații de încărcare lentă, însă, chiar dacă până la livrarea primelor vehicule mai sunt aproximativ două luni, lucrările nu au început. 

Potrivit directorului RATBV George Cornea, după semnarea contractului cu cehii de la SOR, operatorul brașovean de transport a început demersurile birocratice pentru montarea stațiilor de încărcare. 

 „Încă din luna iulie a anului trecut am depus la Electrica documentația pentru obținerea Acordurilor Tehnice de Racordare (ATR), iar începând cu luna decembrie a anului trecut am obținut primele aprobări. În ianuarie și februarie 2020 an am derulat procedura pentru lucrările de branșare a stației de încărcare de la capătul liniei 36. Lucrările propriu-zise vor începe în scurt timp. De asemenea, sub pasajul de pe strada Independenței sau în vecinătatea acestuia se va monta și un transformator, care să asigure puterea necesară stației de încărcare”, a explicat Cornea.

 Totodată, directorul RATBV  a afirmat că, în prezent, la sediul RATBV,  infrastructura electrică permite montarea a aproximativ 20 de unități. „Pentru a putea instala mai multe, va trebui să realizăm o extindere a rețelei electrice interioare”, a mai spus Cornea.

Contractul de achiziție a 32 de autobuze electrice, 9 stații de încărcare rapidă și  32 de stații de încărcare lentă a fost semnat cu firma SOR Libchavy SRO din Cehia în iulie 2019.  care a câștigat licitația organizată de municipalitate.  Oferta companiei SOR Libchavy SRO pentru cele 32 de autobuze electrice, 9 stații cu încărcare rapidă și 32 de stații de încărcare lentă. Valoarea contractului este de 75.550.720,00 lei fără TVA, prețul unui autobuz electric fiind de 535.000 euro fără stația de încărcare (cu TVA). Pentru achiziția acestor mijloace de transport, Primăria Brașov a obținut la finalul anului 2018 o finanțare de la Ministerul Mediului, prin Administrația Fondului de Mediu.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.