Criza spirtului. Alcoolul sanitar începe să dispară din magazine, iar online se vinde chiar și la preț dublu. Primăria Brașov, nevoită să cumpere dezinfectanți de la farmacii din afara orașului

Alcoolul sanitar abia se mai găseşte în magazine, iar unele site-uri profită şi vând produsul la preţ dublu, pe fondul răspândirii coronavirusului în România.  

Astfel, pe site-urile Carrefour şi Cora, spirtul nu este disponibil pentru comandă. La fel şi pe site-urile Farmaciei Tei şi Farmaciei la Preţ Mic, unde stocurile sunt epuizate. Auchan mai are în stoc, pe site, alcoolul sanitar Mona de 500 ml, la 7,5 lei.  

Pe site-ul eMag, cel mai mare retailer online din România, mai sunt două oferte de alcool sanitar: alcool sanitar Vorona, 70%, 500 ml, la preţul de 5,99 lei, şi Alcool sanitar Ana, 70%, 500 ml, la 8,51 lei. Cine vrea să cumpere acest din urmă produs, vede mesajul: „Grăbeşte-te! Încă cinci persoane se uită acum la acest produs”.  Pe de altă parte, unele site-uri profită de acest deficit şi vând spirtul cu preţ dublu. Astfel, pe site-ul eraft.ro, produsul alcool sanitar de 500 ml are preţul de 12 lei.

Această situaţie a apărut după ce, săptămânile trecute, preţul măştilor medicale şi cel al gelurilor dezinfectante au crescut foarte mult, înainte ca aceste produse să dispară de tot de pe piaţă. Săptămâna trecută, gelul dezinfectant de mâini de 55 ml, care în mod obişnuit costa 5-10 lei, se vindea pe eMag cu 39 de lei sau cu 29 de lei, preţ redus de la 55 de lei.

Paul Anghel, director general în cadrul Autorităţii Naţionale de Protecţie a Consumatorilor (ANPC), a declarat, pentru AGERPRES, că instituţia pe care o reprezintă va verifica dacă există promoţii înşelătoare la aceste produse. Ulterior, eMag a suspendat de la vânzare produsele cu aceste preţuri.

Totodată, preţul măştilor medicale a crescut de la 25 de lei cutia cu 50 de bucăţi la aproape 500 de lei, tot pe eMag.

Consiliul Concurenţei a avertizat companiile să nu crească preţurile în aceste zile, când există o cerere mai mare din partea consumatorilor, întrucât autorităţile pot apela la măsuri excepţionale pentru a stopa scumpirile nejustificate, a declarat preşedintele instituţiei, Bogdan Chiriţoiu, într-un interviu acordat AGERPRES la finele lunii februarie. Şi autorităţile din Franţa au anunţat că anchetează o prezumtivă creştere frauduloasă a preţurilor la gelurile dezinfectante, iar Italia a plafonat marja de profit a comercianţilor de produse de protecţie. Marţi, autoritatea de concurenţă din Marea Britanie a avertizat companiile că va utiliza orice mijloc posibil pentru a stopa creşterea speculativă a preţurilor. 

Și în Brașov alcoolul sanitar și alte produse de dezinfectare s-au vândut mai mult ca de obicei în ultima perioadă. Reprezentanții Primăriei Brașov, care au căutat să achiziționeze dezinfectanți pentru igiena angajaților și a cetățenilor care intră în comtact cu aceștia au declarat ieri că au avut dificultăți în a le găsi. În cele din urmă, dezinfectanții au fost cumpărați de la farmacii din Bran și din Hălchiu.  

 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.