Pacienţii cu CoVID-19 vor beneficia de un tratatment revoluţionar, cu plasmă, la Spitalul Judeţean Braşov. Un sponsor pune la dispoziţie echipamentul

Pacienţii din Braşov, cu infecţie gravă sau severă de coronavirus vor avea acces, în zilele următoare, la un tratament cu plasma umană hiperimună – un tratament salvator de vieţi, care deja a fost utilizat în mod experimental în mai multe ţări din UE, SUA şi China şi care recent a fost autorizat şi în România.

Consiliul Judeţean Braşov a primit, sub forma unei sponsorizări din partea firmei BESMAX PHARMA DISTRIBUTION, un echipament de plasmafereză (colectare de plasma umană), în vederea utilizării experimentale, în scop terapeutic, a plasmei umane hiperimune, recoltată de la pacienții COVID-19 vindecați.

Acest echipament va fi instalat, după Sărbătorile Pascale, la Spitalul Clinic Județean de Urgență Brașov, care deține o unitate autorizată pentru colectarea de sânge și va putea fi utilizat pentru colectarea de plasmă convalescentă de la donatorii, care deja s-au vindecat de COVID-19 și au un nivel crescut de anticorpi, ce pot transferați, astfel, pacienților critici. Totodată, plasma umană, astfel colectată, va putea fi utilizată și pentru prevenirea infectării persoanelor vulnerabile sau a celor cu risc major de infectare (de exemplu, cadre medicale care îngrijesc pacienții infectați cu SARS-COV2), conform protocoalelor de utilizare experimentală a acestei terapii, aprobate prin ordin al Ministrului Sănătății.

La momentul actual, Spitalul Clinic Județean de Urgență Brașov se numără printre puținele unități sanitare din România, care beneficiază de un astfel de echipament. Firma BESMAX PHARMA DISTRIBUTION va livra, până cel târziu pe 25 aprilie 2020, un total 18 echipamente de plasmafereză, în locațiile în care acestea au fost solicitate de autoritățile locale sau de Ministerul Sănătății.

 

Specialiștii din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Brașov vor putea colecta, cu ajutorul acestui echipament, plasma de la donatorii locali convalescenți COVID-19, iar dacă va fi necesar, plasma recoltată va putea fi trimisă la centrele specializate din apropiere pentru:

– testare virală (HIV, Hepatita, Sifilis, etc) și confirmare titru crescut de anticorpi IgG;
– carantinarea plasmei convalescente până la sosirea rezultatelor testării virale;
– procesare (inactivare și transfer cu suteoze sterile în pungi de 200 ml);
– depozitare (congelare la -25 grade Celsius);
– distribuție către spitale;

Produsele astfel procesate și validate din punct de vedere al securității și calității transfuzionale vor fi distribuite către spitalele din regiune, care tratează pacienți critici COVID-19.

Terapia cu plasma umană hiperimună de la convalescenți este considerată soluția cea mai promițătoare pentru perioada imediat următoare, până la crearea și validarea unui vaccin anti-COVID-19 și a unui tratament medical standard. Principiul de bază e cunoscut de peste un secol și a fost aplicat și în alte cazuri de infecții virale (Ebola, de pildă); cei vindecați de COVID-19 dezvoltă anticorpi în sânge, care pot fi preluați împreună cu plasma lor și transferați în sângele pacienților aflați în stare critică, ajutându-i să lupte împotriva bolii.

”Mulțumim reprezentanților acestei firme, pentru sprijinul acordat în vederea asigurării tratamentului cu plasma umană, pacienților infectați cu noul coronavirus, aflați în stare critică din județul Brașov. Este un echipament care permite procesarea a 15 donări de plasmă, iar kiturile de colectare primite pentru recoltarea plasmei de la pacienții vindecați – ar ajunge pentru 2 (două) luni de funcționare fără întrerupere a echipamentului, timp în care ar putea fi tratați un număr de 3000 și 10.000 de persoane. Este responsabilitatea noastră să facem tot ceea ce putem, în această perioadă, pentru personalul medical din spitalele brașovene, angrenate în lupta cu infecția COVID-19 și, mai ales, să le asigurăm accesul la echipamente și terapii de ultimă oră” – a declarat Adrian Ioan Veştea, președintele Consiliului Județean Brașov.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.