Primii puieți din specii exotice vor fi plantați săptămâna viitoare în Parcul Dendrologic din Noua

Regia Publică Locală a Pădurilor Kronstadt (RPLPK) Brașov va finaliza în câteva zile lucrările silvice de amenajare a terenului pentru viitorul Parc Dendrologic din Noua, iar după Paște se vor începe și plantările. Anul acesta se  vor planta 660 de puieți din 111 specii exotice, printre care bradul de Caucaz, ginkgo, ienupăr, stejar roşu, coacăz, mojdrean, magnolie, acestea fiind alese în urma unor studii riguroase.   

Semințe aduse de la 7.000 km distanță, din Siberia de Sud

În cazul speciilor exotice care vor fi plantate s-a încercat identificarea unui număr cât mai reprezentativ pentru pădurile de pe toate continentele, astfel ca în  parcul dendrologic nou creat, vizitatorii să poată observa şi potențialul adaptiv al diferitelor specii exotice și autohtone din întreaga lume, în zona noastră geografică, explică specialiştii Regiei Publice Locale a Pădurilor Kronstadt. 

Astfel, în parcul dendrologic de la Noua vor fi plantate, de exemplu, specii de arbori aduse de la 7.000 de km distanță, din Siberia de Sud, respectiv pin, larice sau molid, fiind pentru prima dată în ultimii 30 de ani, când din această zonă se „exportă” seminţe de arbori. Semințele au fost aduse la sfârşitul anului trecut de specialiști din Rusia, care au venit într-un schimb de experienţă la Braşov. Fiecare plic de seminţe adus are precizat pe ambalaj, cu exactitate, locul de unde au fost recoltate.  

Un loc în care brașovenii să stea „zi lumină”

Parcul dendrologic de la Noua se va întinde pe o suprafață de 25 de hectare, din care aproximativ 3,9 hectare sunt dedicate lucrărilor de cercetare cu caracter experimental-demonstrativ, derulate împreună cu Facultatea de Silvicultură. Acest parc dendrologic va deveni o zonă de agrement în care brașovenii și turiștii să poată petrece „o zi lumină”. Vor exista alei pietonale, dar și piste pentru bicicliști. Obiectivul principal este ca, în timp, acest parc sa devină prima grădină botanică a acestei zone.

 

Proiectul se derulează în parteneriat cu Facultatea de Silvicultură a Universităţii Transilvania şi cu Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare în Silvicultură, Marin Drăcea:

„Facultatea de Silvicultură şi Exploatări Forestiere a susţinut încă de la început inițiativa Regiei Publice Locale a Pădurilor Kronstadt de înființare a unui parc dendrologic, a unei grădini botanice. Locația este foarte bună pentru că este aproape de Brașov, în zonă este și o Grădină Zoologică, are și părţi mlăștinoase și părţi de versant, ceea ce permite introducerea unor specii cu caracteristici ecologice variate. Primul pas este cel de a înlătura vegetația existentă, compusă din două-trei specii, iar în locul lor se vor planta altele – cam 300 de specii distincte, poate chiar mai multe, nu doar din țara noastră, ci si din alte zone cu climă temperată. Un astfel de proiect vine foarte bine pentru Brașov pentru că acum orașul nu are o asemenea colecție, o grădină botanică. În final, va fi un avantaj pentru brașoveni, în primul rând, pentru iubitorii de natură, pentru cei care iubesc speciile forestiere de arbori și arbuști dar și un nou punct de atracție pentru oricine vine în Brașov.  De asemenea, din perspectiva școlii de silvicultură, pentru pregătirea viitiorilor ingineri silvici, acesta este un loc binevenit. În plus, față de alte grădini botanice, vor avea și o zonă pentru lucrări demonstrative, în care cu studenții și cadrele didactice să derulăm unele experimente și să arătăm modul cum se intervine într-o pădure”, a declarat decanul Facultății de Silvicultură, Alexandru Lucian Curtu. (foto jos)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.