O fostă violonistă de la Filarmonica Braşov, lovită de o boală degenerativă extrem de rară. Fundaţia United by Music a lansat o campanie umanitară pentru sprijinirea ei

Violonista Kadar Zsuzsana, din Sfântu Gheorghe, fostă solistă a Filarmonicii din Brașov, se află într-o situație foarte sensibilă, fiind atinsă de o  boală neurologică rară, care o face să uite tot. Acum, Fundația United by Music încearcă să îi ofere sprijin, adunând suma necesară pentru un examen clinic absolut necesar, pe care mama ei nu și-l poate permite acum. În baza acestui examen clinic, medicii își vor putea da seama în ce stadiu a ajuns boala Zsuszei și îi vor putea face prescrierile de rigoare.

Potrivit conducerii fundaţiei, Kadar Zsuzsanna, în vârstă de 36 de ani, suferă de adenoleucodistrofie, o boală autoimună care distruge creierul treptat. 

„Lovită de o boală rară, violonista de 36 de ani din Sfântu Gheorghe a uitat aproape totul, mai puţin muzica. Zsuzsanna Kadar este câştigătoarea show-ului de talente dedicat persoanelor speciale, organizat de către Fundaţia United by Music, în martie. În cadrul evenimentului ea a impresionat juriul cu talentul său de a cânta la vioară. Când Zsuzsa avea 6 ani, învăţătoarea i-a remarcat simţul muzical deosebit. Aşa că i-a sfătuit pe părinţi să-şi ajute fetiţa să ia lecţii, să cânte la un instrument. (…) A urmat Liceul de Arte, apoi Facultatea de Muzică la Universitatea Transilvania din Braşov. Înainte, avea o familie, un cămin, o slujbă. Avea concerte. Preda muzică la Liceul de Arte Plugor Sandor din Sfântu Gheorghe. A cântat la Filarmonica din Braşov, apoi cu Orchestra de Cameră a Filarmonicii din Miercurea Ciuc. Medicii se miră că mai poate cânta. Catastrofa, în cazul ei, se numeşte adenoleucodistrofie, o boală foarte rară, care, în cazul femeilor, se instalează după 35 de ani. E o boală autoimună – creierul se distruge treptat, nerv cu nerv, până la nervul inimii”, menţionează reprezentanţii Fundaţiei într-un comunicat de presă remis marţi.  

Foto: Libertatea

Tânăra are nevoie de un examen clinic al cărui cost este 8.500 de lei. Mama ei, care a luat-o acasă după ce Zsuzsa a divorţat şi a arătat primele semne de boală, nu îşi poate permite acum această sumă, însă consultaţia este absolut necesară şi nu ar trebui amânată.  

„Boala nu îi şterge doar memoria, nu-i afectează doar creierul, ci şi muşchii, îi îngreunează mişcările. Numai 15 persoane din Europa au spus medicii, au boala asta. Zsuzsa nu are conştienţa bolii, doar realizează că nu mai poate face una sau alta. Mama dus-o la consultaţie, la spital, la Sfântu Gheorghe. Au testat-o … Simptomele seamănă cu cele ale depresiei şi ale demenţei juvenile, dar cauzele sunt neurologice. Nu mai poate face nici activităţi mai puţin solicitante, precum gătitul. Un nou examen, prea scump pentru familie. Tratament pentru adenoleucodistrofie nu există, dar boala poate fi doar încetinită. Zsuzsa are nevoie de încă un examen clinic, care, spune mama ei, costă 8.500 de lei, pentru ca medicii să afle cât a evoluat distrugerea şi ce are efect împotriva ei”, se mai arată în comunicat. 

Cei care doresc să o ajute pot face donaţii în lei în contul Fundaţiei United by Music România, Banca Transilvania Sfântu Gheorghe, SWIFT COD BTRLRO22, IBAN: RO39BTRLRONCRT0433367601, cu menţiunea „Zsuzsa”. 

Povestea detaliată a Zsuzsannei Kadar, AICI

 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.