Primăria Brașov a început de săptămâna trecută să analizeze posibilitatea redeschiderii creșelor și grădinițelor, chiar dacă, până joi, nu era emis nici un act oficial de către autoritățile de la București. De altfel, abia în 11 iunie a fost emisă o hotărâre a Comitetului Național pentru Situaţii de Urgenţă (CNSU), în care se arată că “se permite desfășurarea activității creșelor, grădinițelor sau programelor de tip after-school” , cu respectarea măsurilor stabilite printr-un ordin ulterior al Ministerului Educației și al Ministerului Sănătăţii.
Totuși, în hotărâre nu se precizează dacă este vorba numai de unitățile private, așa cum anunțase președintele Klaus Iohannis, sau dacă sunt vizate și unitățile publice, asta după ce ministrul Sănătății, Nelu Tătaru declarase că autoritățile locale pot lua în calcul redeschiderea grădinițelor și creșelor.
De altfel, joi, viceprimarul Braşovului, Costel Mihai, a declarat că este în aşteptarea unui act normativ care să reglementeze această situaţie:
„Noi așteptăm un act normativ prin care li se oferă posibilitatea autorităților locale să ia în calcul redeschiderea creșelor și a grădinițelor. De asemenea, așteptăm și ca Direcția de Sănătate Publică sau alte instituții cu atribuții în acest domeniu să ne transmită regulile ce trebuie respectate de preșcolari și de către cadrele didactice. Apoi vom analiza cu mare atenție posibilitatea redeschiderii acestor unități, dar vom ține cont și de faptul că cei mici pot fi vectori de transmitere a noului coronavirus și pot face acest lucru destul de ușor, pentru că, de multe ori, ei pot fi asimptomatici”.
La nivelul Primariei Brașov, discuțiile referitoare la o eventuală deschidere a creșelor au început încă de săptămâna trecută. De asemenea, viceprimarul a precizat că în 10 iunie a avut o discuție în acest sens cu reprezentanții Serviciului Administrare Creșe din cadrul Primăriei Brașov.
Cum ar putea funcționa creșele
„Nu există nici norme metodologice sau reguli ce trebuie impuse pentru redeschiderea creșelor. Totodată, nici Direcția de Sănătate Publică Brașov nu a stabilit fluxurile și procedurile pentru creșe. Singurele documente pe care le avem acum la dispoziție sunt recomandările Organizație Mondiale a Sănătății și un Ghid pregătit de UNICEF România, instituție care este partener al Primăriei Brașov în mai multe proiecte ce vizează educația timpurie, dar colaborează și cu Guvernul României”, a declarat viceprimarul Costel Mihai.
Printre altele, el a menționat că în Ghidul UNICEF se arată că preșcolarii nu trebuie sa poarte mască, însă acestea sunt obligatorii pentru personal. De asemenea, nu sunt permise jucăriile de pluș sau din alte materiale care nu pot fi dezinfectate. Vor putea fi folosite jucăriile de lemn sau plastic. De asemenea, sunt permise și materialele didactice pe hârtie.
Situație mai complicată în ceea ce privește grădinițele
În mod normal, din 12 iunie grădinițele intră în vacanță, astfel ca, pentru redeschiderea lor, va fi nevoie de acte normative speciale.
„Nu putem vorbi despre o deschidere a acestora decât în situația în care, de la nivel central, se dispune altceva, printr-un act normativ publicat în Monitorul Oficial”, a declarat Costel Mihai.
1 Trackback / Pingback