Prezența urșilor în localități a devenit o obișnuință, cum este și conflictul om-urs. În astfel de situații, unele animale devin periculoase, iar în cazuri extreme aceste carnivore pot ucide oamenii. Pentru a evita astfel de evenimente, în funcție de comportamentul ursului, animal protejat prin lege, Ministerul Mediului poate oferi derogare pentru relocarea (mutarea) sau recoltarea ursului problemă. Procedura este extrem de complicată, iar pentru a se obține aprobarea pentru derogare sau relocare, este nevoie de un dosar extrem de consistent.
Predealul este una dintre localitățile din județul Brașov frecvent „călcate” de urși iar acest lucru este evidențiat de numărul mare de sesizări care sunt primite de gestionarul Fondului Cinegetic nr. 19 – Timiș, administrat de Regia Publică Locală a Pădurilor Kronstadt Brașov. În urma unor astfel de sesizări, Ministerul Mediului a acordat o derogare pentru recoltarea unui urs de aproximativ 2-3 ani, căruia i se spunea „Guleratul”.
Ursul era monitorizat de mai mult timp şi care devenise un pericol pentru zona locuită. Pentru acest exemplar, în 15 iunie s-a obţinut derogarea de recoltare de la Ministerul Mediului, în baza unui aviz emis de Agenţia pentru Protecţia Mediului, în data de 29 mai. Decizia a avut la bază mai multe sesizări scrise transmise de locuitori din Predeal, zeci de sesizări telefonice directe sau prin 112, precum și sesizări depuse de Poliţia Predeal şi Primăria Predeal.
Conform reprezentanților Regiei Publice Locale a Pădurilor Kronstadt, recoltarea s-a făcut în data de 24 iunie, în baza unei autorizaţii de vânătoare şi în prezenţa Poliţiei Predeal. Animalul a fost împuşcat în momentul în care se pregătea să atace.
Reprezentanții Regiei spun că recoltarea este ultima soluție pentru că, au precizat ei „Fiecare animal pe care îl avem în Fondul cinegetic nr. 18 – Timiș, administrat de Regia Pădurilor Kronstadt este importat, de aceea recoltarea unui urs care devine o amenințare pentru populație este ultima măsură de intervenție, pentru a ne asigura că protejăm zonele locuite. Din nefericire, „Guleratul” nu este singurul urs care crează probleme la Predeal. Sunt primite alerte în fiecare zi. Numai în noaptea de 28 spre 29 iunie au fost transmise cinci alerte de urs prin sistemul RO–ALERT”.
Fiecare animal pe care îl avem în Fondul cinegetic nr. 18 – Timiș, administrat de Regia Pădurilor Kronstadt, este important. De aceea recoltarea unui urs care devine o amenințare pentru populație este ultima măsură de intervenție la care apelăm, pentru a ne asigura că protejăm zonele locuite. În Fondul Cinegetic nr. 18 – Timiș sunt cel puțin 85 de exemplare de urs, care trebuie să împartă un teritoriu în care ar trebui să fie 18 – 20 de exemplare, astfel că suprapopularea este una dintre cauzele conflictului om-urs. Despre Fondul cinegetic nr. 18 – Timiş şi exemplarele pe care le adăposteşte, aici:http://www.rplpkronstadt.ro/evenimente/
تم النشر بواسطة Regia Pădurilor Kronstadt في الثلاثاء، ٣٠ يونيو ٢٠٢٠
De ce se ajunge la conflictul om-urs
În Fondul Cinegetic nr. 18 – Timiș sunt cel puțin 85 de exemplare de urs, care trebuie să împartă un teritoriu în care ar trebui să fie 18 – 20 de exemplare, astfel că suprapopularea este una dintre cauzele conflictului om-urs.
Numărul a fost stabilit în urma unor monitorizări continue, însă el este chiar mai mare, pentru că nu s-au putut identifica toate ursoaicele cu pui. Raportat la suprafața fondului forestier, în zonă ar trebui să existe 18 – 20 de exemplare de urs. Acesta este unul dintre punctele de plecare pentru adevărate lupte pentru supremație în pădure, care fac, în final, ca masculii dominanți pe un teritoriu, să îi alunge pe cei tineri, care astfel, riscă să ajungă la marginea pădurii sau chiar în oraşe, pentru hrană. Aceiaşi masculi ucid uneori puii, pentru ca femelele să redevină receptive la împerechere, iar acesta este, de asemenea, un motiv pentru care ursoaicele cu pui pot fi observate la marginea pădurii.
Regia Pădurilor Kronstadt, prin specialiştii săi, ia în mod constant măsuri pentru a încerca să ţină urşii în pădure, alimentând punctele de hrană în zone izolate de pădure sau la observatoare.
Cu toate acestea, ursul, fiind un animal inteligent şi oportunist, dacă găseşte o sursă de hrană mai facilă şi mai gustoasă decât porumbul din pădure, o va prefera. Astfel, tomberoanele sau grădinile sunt pentru aceste animale adevărate „autoserviri”. Se întâmplă, de asemenea, ca și unii oameni care nu înțeleg foarte bine legile naturii să facă greșeala de a hrăni animalele. Iar acesta este încă un motiv pentru care animalele ajung în localităţi şi de aici până la conflict om-urs e cale scurtă, pentru că vorbim despre exemplare ce pot deveni agresive în orice moment.
Fii primul care comentează