150 de persoane vulnerabile din satele Racoșul de Jos și Mateiaș din comuna Racoș vor beneficia în următorii trei ani de mai multe măsuri prin care vor fi ajutați să se integreze social, printr-un proiect finanțat cu fonduri nerambursabile norvegiene. Proiectul este implementat de Agenția de Dezvoltare Durabilă a Județului Braşov, în calitate de lider, în parteneriat cu Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecția Copilului (DGASPC) Braşov, Asociația de Servicii Sociale SCUT, cu Asociația „Îngrijire Acasă”.
Valoarea totală a acestui proiect este de 4,708 milioane de lei și presupune constituirea unei echipe multidisciplinare de intervenție comunitară care să dezvolte un sistem de servicii și facilități complexe și integrate, pentru implicarea principalelor grupuri țintă formate din copii, tineri și adulți, părinți/tutori şi persoane inactive/șomere din familii defavorizate din localitățile Racoșul de Jos și Mateiaș.
Aceştia vor fi incluşi în două sau mai multe tipuri de activități – de la educație nonformală- la servicii socio-medicale, de la medierea ocupării – la servicii de îmbunătățire a condițiilor de locuit.
După încheierea finanțării, din bugetul DGASPC, timp de trei ani se va asigura o finanțare de 15.000 de de lei (câte 5.000 de lei în fiecare an) pentru continuarea unor activități din proiect.
Comuna Racoș este una dintre cele mai sărace din județul Brașov, 18% dintre locuitori fiind beneficiari ai venitului minim garantat. De asemenea, mulți copii din cele două sate renunță la școală, iar la licee sau școli profesionale se înscriu foarte absolvenți de clasa a VIII-a. Nu în ultimul rând, zona este una în care gradul de infracționalitate este destul de ridicat, iar conflictele dintre etnii sunt destul de dese.
Fii primul care comentează