Nelu Tătaru: „Prelungirea stării de alertă după 15 iulie este aproape iminentă”/ Este posibilă carantinarea unor localități

Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a declarat luni că „prelungirea unei stări de alertă după 15 iulie este aproape iminentă” și că este posibilă carantinarea anumitor localități, dacă legislația ar permite acest lucru.  
„În acest moment nu avem evoluţia pentru o stare de urgenţă. Noi suntem pregătiţi pentru o perioadă de două săptămâni, să avem o evoluţie fluctuantă cu creşterea numărului de cazuri, poate un 500, poate 600, poate 700, cu alternanţe în funcţie de numărul de recoltări, de anchetele în desfăşurare. Prelungirea unei stări de alertă după 15 iulie este aproape iminentă”, a spus Tătaru la B1 TV.
El a afirmat că ar fi posibilă, în măsura în care legislaţia ar permite acest lucru, carantinarea anumitor localităţi sau regiuni. 
 
„La nivel local este posibilă, în măsura în care o să ne permită legislaţia, carantinarea unor anumite localităţi, carantinarea unor anumite regiuni, dar în general este mecanismul izolării de care avem nevoie”, a subliniat ministrul, într-o declaraţie făcută luni seara.
Reamintim că unul dintre „punctele fierbinţi” din România, nominalizate de secretarul de stat în MAI, dr. Raed Arafat, este şi judeţul  Braşov, prin prisma evoluţiei cazurilor noi de îmbolnăvire. Celelalte zone unde în ultima perioadă au apărut multe cazuri noi sunt Bucureşti, Dâmboviţa, Argeş şi Galaţi.
 
Ministrul Sănătăţii atrage atenţia asupra vidului legislativ din aceste zile, care poate crea probleme în încercarea se menţinere a controlului asupra răspândirii bolii. Nelu Tătaru spune că nu a anticipat „lipsa legii”. Declaraţia vine în contextul în care şi ieri majoritatea PSD a refuzat să voteze legea izolării şi carantinării, prelungind discuţiile în Senat. 
„Am anticipat foarte multe lucruri. Am anticipat şi creşterea prin măsuri de relaxare. Nu am anticipat lipsa unei legislaţii. (…) Sunt 12 ţări care în acest moment au diferite grade de restricţie faţă de cetăţenii români. Ar trebui să ne pună nişte semne de întrebare. Alţii văd ce noi nu vrem să vedem. (…) În acest moment avem şi relaxări multiple, avem şi nerespectarea unor reguli, avem şi lipsa unei legislaţii”, a precizat demnitarul. 

Potrivit lui Tătaru, în următoarele două săptămâni va fi un „joc” al numărului de cazuri noi.

„În acest moment, după toată experienţa noastră, mergem pe o perioadă de două săptămâni în care vom avea un joc al numărului de cazuri maxim crescut într-o zi, scăzut în altă zi. Vom avea şi o perioadă în care vom putea vedea şi simptomatologiile B. Din ultimele cazuri pe care le-am văzut, nu s-au manifestat neapărat ca o simptomatologie respiratorie. Au avut simptomatologii digestive. Şi dacă au venit cu febră, scaune diareice, greaţă”, a menţionat el. 
Ministrul a spus că acestea vor fi „săptămâni de foc” şi a recomandat prezentarea la medic la orice simptomatologie. 
„Recomandarea mea, pentru a putea gestiona clar şi a putea spune că aceste două săptămâni sunt săptămânile noastre de foc, după aceea să mergem pe o pantă descendentă, este: prezenţa la medic la orice simptomatologie pe care o avem, acceptarea tratamentului recomandat de medic, acceptarea unei internări, fiindcă dacă astăzi avem o simptomatologie uşoară, mâine s-ar putea să nu mai fie la fel de uşoară. Iar la un moment dat, dacă mergem acasă şi spunem ‘o să îmi treacă în două zile’, o să vedem că peste două sau trei zile simptomatologia nu mai este aceeaşi. Mergem pe o creştere progresivă alternând ca număr de cazuri la un moment dat, acel platou pe care îl aveam într-o perioadă în dinţi de fierăstrău, tocmai pentru a putea stabiliza o evoluţie şi o transmitere comunitară”, a mai afirmat ministrul Sănătăţii.
 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.