De la EURO 2 la ZEV (ZERO EMISSION VEHICLES) în transportul public brașovean

De la EURO 2 la ZEV (ZERO EMISSION VEHICLES) în transportul public brașovean. Acest lucru a fost posibil prin mai multe investiții ale Municipalității și ale RATBV în ultimii ani, astfel: 

• Decembrie 2017 – semnarea, cu sprijinul Primăriei Municipiului Brașov, a unui contract cu BERD, de finanțare pentru achiziția a 105 autobuze, contract în valoare de 114 milioane de lei, urmărindu-se reducerea semnificativă a emisiilor poluante produse de autobuzele aflate în acel moment în exploatarea RATBV
• Iulie 2018 – a fost parafat contractul de achiziție a 105 autobuze noi Menarini Citymood, propulsate de motoare EURO 6, clasa C – cea mai puțin poluantă soluție tehnică existentă în acel moment pe piața motoarelor diesel
• Decembrie 2018 – livrarea primelor autobuze Menarini și introducerea lor în circulație din 9 ianuarie 2019. Până în 24 aprilie 2019 au fost livrate toate cele 105 autobuze, dotate cu aer condiționat, sisteme de înclinare la bordură, panouri indicatoare electronice, routere wi-fi etc.
• Ianuarie 2019 – RATBV își extinde serviciile de transport public în zona metropolitană Brașov, prima localitate deservită fiind comuna Cristian. Ulterior, în urma altor două etape de dezvoltare, la mijlocul anului 2019 și începutul anului curent, au fost operaționalizate trasee spre Sânpetru – Bod, Ghimbav, Râșnov, Codlea, Feldioara, Prejmer și Vama Buzăului.
• Mai 2020 – începe livrarea celor 26 de troleibuze Solaris, noi, de mare capacitate, achiziționate de Primăria Municipiului Brașov, în calitate de co-finanțator, în cadrul implementării unui proiect cu fonduri nerambursabile. La ora actuală, toate troleibuzele au fost livrate și deservesc traseele cu indicativele 1, 2, 6 și 31.
• Mai 2020 – începe livrarea celor 32 de autobuze electrice SOR, vehicule cu zero emisii (ZEV), achiziționate de Primăria Municipiului Brașov, în calitate de co-finanțator, cu fonduri nerambursabile. Până acum au fost recepționate și introduse în circulație 12 autobuze electrice, pe liniile 22, 23B, 34 și 36. În urma implementării tuturor programelor derulate de Primăria Municipiului Brașov, proiecte în valoare totală de 152 de milioane de euro, brașovenii vor avea la dispoziție 133 de mijloace de transport ”verzi”.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.