FOTO. AMURAL R a c o r d 2020. Turnurile medievale din jurul Cetății Brașov vor fi unite, în weekend, prin raze de lumină ce se vor întâlni deasupra orașului

Ediţia a şase a festivalului Amural va fi una simbolică în acest an, cu o durată mai scurtă şi cu un program mai redus. Organizatorii spun însă că au ţinut neapărat să îl pună în scenă, chiar şi cu această perioadă de pandemie, evenimentele urmând să se desfăşoare cu respectarea tuturor rigorilor. Ediția cu numărul 6 a festivalului poartă numele Amural r a c o r d.

Un racord de lumină între oameni, o legătură simbolică menită să ne apropie în aceste momente ce trag de noi să ne depărtăm. Anul acesta se simte ca o lovitură pentru mediul cultural și al industriilor creative. În acest context Amural ține lumina aprinsă pentru creativii și personalul din lumea culturală și de creație de orice fel. „Facem ceva care să fie reprezentativ pentru ce înseamnă Amural. Ne-am ambiționat să avem o ediție și am strâns lângă noi primăria și partenerii privați clasici și cu susținerea lor reușim să facem o ediție care deși e mai mică, este paradoxal, de fapt, mai mare, pentru că e mult mai greu să facem un eveniment în contextul actual, iar oamenii au mai multă nevoie de evenimente culturale. Vom avea proiecții pe toate turnurile medievale din jurul cetății, viitoarele elemente ale parcului cultural «După Ziduri» și, de asemenea, vom face o lucrare uriașă și impresionantă, vom uni aceste turnuri prin raze de lumină, deasupra orașului“, spune Răzvan Pascu, directorul de creație al festivalului.  

Amural r a c o r d vrea o legătură de lumină care să îmbrăţişeze oraşul

În acest an, Amural r a c o r d, cel mai important festival de lumini şi artă digital din ţară începe azi şi va dura până pe 20 august. Provocarea pe care au lansat-o organizatorii este aceea de a crea o legătură de lumină, care să îmbrăţişeze oraşul. Astfel, în nopțile de vineri și sâmbătă toate turnurile medievale din jurul Cetății Brașov vor fi unite prin raze de lumină ce se vor întâlni deasupra orașului, în timp ce zidurile fiecărui turn vor fi luminate de lucrări de video-mapping. În acest mod va fi construit un racord luminos, vizibil din oraș, racord ale cărui noduri sunt turnurile pline de vizuale. Instalația de lumină va fi realizată de colectivul Amural, iar proiecțiile video de Alter, Atmann, foton2, Hybrid Lab, Noetic, Pach, RAZA, Senpai Stuff.

 

 

Festivalul se deschide joi, la Grădina din Visss,  cu o colaborare cu oganizatorii de la Vibrate! – festivalul de muzică de cameră, care vor veni cu muzică de Beethoven, Schumann și Korngold însoțită în dans, de coregrafa Petra Binder. Tot joi se deschide la Centrul Multicultural al Universității Transilvania, de la parterul Rectoratului) expoziția BIOS – An Interactive Art Exhibition About the Anthropocene, premiera unei expoziții de instalații de artă interactivă despre cea mai recentă eră geologică, cea în care omul domină Planeta. Vineri se inaugurează, la Visssual expoziția CoLaboratory – rezultatele unei rezidențe digitale între 7 artiști germani și 7 artiști din România și Moldova petrecută în pandemie. Institutul Goethe, Centrul Cultural German Brașov și celelalte centre din țară au creat această rezidență pentru a susține artiștii încercați de izolare, dar și pentru a testa limitele mediului digital. În seara de vineri este programat un performance audio-vizual pe fațada Rectoratului Universității Transilvania din Brașov (proaspăt renovată) semnată de Cote și însoțită sonor de Moduler, amândoi absolvenți de arhitectură. Grădina din Visss va găzdui performance-uri de poezie, dans și concerte pentru a simboliza scenele edițiilor trecute. Danaga, Electric Brother, Tzuc și Cosima alături de poeți și muzicieni brașoveni vor performa pe micuța scenă dintre tei. Accesul la evenimentele de seară este limitat și se face pe bază de bilet.

Sâmbătă seara, în cadrul festivalului este programat un performance audio-vizual pe Bastionul Postăvarilor, realizat din colaborarea pictorului Adrian Preda cu foton2 și Moduler, iar duminica cele două expoziții BIOS și CoLaboratory vor fi deschide întreaga zi. Festivalul se va încheia la Grădina din Visss pe muzica DJ-ului Brad. Tot la ediția din acest an, peretele exterior de la Visssual va deveni pânza unei noi picturi murale realizate de artistele Maria Zurbagiu și Wanda Hutira.

 

 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.