FOTO. Catacombele de După Ziduri vor fi transformate în primul muzeu new media din România. Braşov Undergound Museum debutează în această lună

Galeriile subterane din zona de După Ziduri se pregătesc să devină BUM – primul muzeu de arte new media din România. Amenajarea Braşov Underground Museum va fi realizată cu un grant oferit Asociaţiei Amural,  de către Administraţia Fondului Cultural de Mediu.

Galeriile au fost săpate în dealul Warthe în Al Doilea Război Mondial pentru a servi drept adăpost antiaerian. Din 2015 galeriile subterane au fost, alături de întreaga zonă După Ziduri, în centrul preocupărilor Asociației Amural.

În 2020 Asociația a lansat viziunea Parc Cultural După Ziduri, ce conține 7 puncte pentru transformarea zonelor din jurul cetății medievale într-un parc natural și cultural. Unul dintre aceste puncte este transformarea galeriilor subterane în galerii de arte digitale. Proiectul s-a bucurat de susținerea comunității.

 

Planul AMURAL pentru zona „După Ziduri”: esplanadă cu scenă în aer liber, „balustradă vorbitoare” şi artă digitală în catacombe

 

„Galeriile au calitatea de a fi cufundate în întuneric și compartimentate, formând un spațiu perfect pentru lucrări de lumină, sculptură, artă video și arte ce folosesc noile tehnologii în general”, spun reprezentanţii Amural. 

Noul spaţiu de creaţie şi inovaţie din Braşov

[BUM] Brașov Underground Museum este un proiect de activare culturală și regenerare urbană prin artă și noi tehnologii, menit să configureze un nou spațiu alternativ pe harta culturală a Brașovului. Prin reconversia galeriilor ignorate până nu demult, se propune constituirea unui spațiu de artă contemporană redat comunității și reintegrat în țesutul urban.

 

 

Proiectul cultural va debuta în această lună cu o cercetare istorică a spațiului pentru a afla mai multe despre trecutul său. În paralel, Primăria încheie amenajările inițiale. Va urma un apel pentru artiști new media în zilele următoare și amenajarea exponatelor primului muzeu de artă și tehnologie.

Prima expoziție underground va fi vernisată în iunie 2021. Aceasta va fi deschisă în tot sezonul cald cu respectarea regulilor de siguranță sanitară, ca orice alt muzeu sau galerie de artă. Până în toamnă se vor organiza dezbateri cu public – consultări, mese rotunde cu partenerii locali și membri ai societății civile și grupuri de inițiativă civică așteptate să ia parte la dialog. 

FOTO. Parc cultural După Ziduri, în baza unui proiect al Asociaţiei Amural. Primăria va face primele intervenții de reparții și amenajare în zona turnurilor și bastioanelor

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.