Primăria Brașov a lansat licitația pentru actualizarea mai multor Planuri Urbanistice Zonale, incluziv pentru zona veche a orașului. Valoarea estimată a acestor documentații este de 430.209 lei fără TVA, iar pentru a se putea găsi mai repede consultanți, licitația a fost împărțită în trei loturi.
Astfel, primul lot, cu o valoare estimată de 194.915 lei fără TVA, vizează elaborarea „PUZ Zona istorică Brașovul Vechi” și „Centrul istoric – Cetatea Brașovului”
Cel de-al doilea lot, cu o valoare de 100.840 lei fără TVA, vizează elaborarea „PUZ Zona str. Lânii – pârâul Ghimbășel – str. Plugarilor – Ocolitoare Brașov”
Al treilea lot, cu o valoare estimată de 134.454 lei fără TVA vizează elaborarea „PUZ Zona str. Plugarilor – str. Fagurului – Calea Feldioarei – Ocolitoare Brașov”.
Pentru toate cele trei loturi, termenul de depunere a ofertelor este 5 octombrie.
Consultanții care obțin contractele vor trebui să realizeze documentațiile în 12 luni de la data intrării în vigoare a contractelor.
Conform documentației aferente licitației, pentru PUZ-ul ce vizează zona istorică, scopul final documentației este de a stabili coordonatele necesare unei dezvoltări ulterioare controlate, desfășurate într-un cadru actualizat și funcțional, caracterizat de o creștere constantă a gradului de finisare a imaginii urbane (restaurarea, conservarea şi deparazitarea fondului construit valoros, reorganizarea circulațiilor, reinventarea spațiului public) și pornind de la premisa ca zona istoricä are un rol catalizator pentru dezvoltarea urbană.
Care sunt obiectivele „PUZ Zona istorică Brașovul Vechi” și „Centrul istoric – Cetatea Brașovului”:
- Reconsiderarea limitelor zonelor și subzonelor de rezervație de arhitectură
- Revizuirea regulamentului de urbanism în zonele/ subzonele de rezervație, proces argumentat de necesitatea corelării intervențiilor permise cu dinamica contextului actual (corelarea cu documentațiile de urbanism aprobate modificări parțiale).
- Reducerea traficului motorizat și extinderea zonelor pietonale — extinderea rețelei de spații publice prin includerea unor noi zone de interes, redimensionare trotuare/pietonale (după caz), transformări punctuale ale străzilor carosabile în pietonale și reducerea ponderii parcărilor rezolvate la
- Conservarea parcelarului existent — identificarea segmentelor de țesut valoroase și stoparea unor fenomene negative care iau amploare (ex. divizarea loturilor existente și transformarea grădinilor în parcele construibile).
- Protejarea zonelor verzi valoroase în regim public (insule verzi inserate în țesutul existent și deschise publicului— parcuri, scuaruri etc.) și în regim privat— grădini le locuințelor.
- Stabilirea unui plan de măsuri privind conservarea și reabilitarea zonelor construite protejate, urmărind intervenții integrate privind fondul construit, circulațiile, spațiile publice și spații le verzi.
1 Trackback / Pingback