Prima întâlnire a lui Allen Coliban, ca primar al Braşovului, a fost cu directorii de şcoli în „scenariul roşu”. Edilul promite tablete şi laptopuri dar abia de anul viitor

Primarul Allen Coliban a avut astăzi o întâlnire cu conducerea Inspectoratului Școlar județean și, online, cu directorii unităților de învățământ din municipiul Brașov, pentru a discuta despre modul în care Municipalitatea se poate implica în derularea în bune condiții a procesului de învățământ în această perioadă de pandemie.

Având în vedere că, de ieri, Brașovul a intrat în scenariul roșu și toate cursurile se desfășoară on-line, Allen Coliban a ținut ca prima întâlnire pe care o are în calitate de primar să fie cu directorii unităților de învățământ din municipiul Brașov.

,,Având în vedere că toate cursurile sunt on-line, vă rog să îmi comunicați în cursul zilei de astăzi dacă avem situații la nivelul unităților de învățământ din municipiul Brașov în care elevii nu pot participa la ore din cauza faptului că nu dețin echipamentele necesare. Aceasta este prima prioritate, ca să putem găsi o soluție de urgență pentru aceștia, fie prin programul derulat de Ministerul Educației, fie la nivel local. Pe termen mediu, vom putea achiziționa tablete pentru elevi și laptopuri pentru cadrele didactice, printr-o finanțare nerambursabilă europeană. Chiar în această dimineață am avut o discuție la nivelul primăriei cu privire la acest proiect și cu siguranță în luna noiembrie, la rectificarea bugetară, vom prevedea această cheltuială în bugetul municipiului. Totodată facem o analiză cu privire la posibilitatea achiziției unor tablete cu capacități tehnice mai bune, iar diferența de sumă să fie acoperită din bugetul local (conform ghidului de finanțare valoarea maximă a unei tablete este de 200 de euro + TVA, care trebuie să includă și un abonamente de internet valabil 2 ani, n.n.). Ținând cont de proceduri, de numărul foarte mare de echipamente pe care le vom achiziționa, în lipsa existenței unor astfel de stocuri, această achiziție va putea fi făcută doar anul viitor. Pe termen scurt trebuie să ne concentrăm pe cazurile mai deosebite, astfel încât toți elevii din Brașov să poată participa la orele on-line ”, a precizat primarul Allen Coliban, în cadrul întâlnirii.

Tot în cadrul acestei întâlniri, primarul Coliban i-a informat pe directorii unităților de învățământ că Primăria Brașov va asigura toate materialele și echipamentele necesare pentru dezinfecția unităților de învățământ și măștile pentru cadrele didactice.

Potrivit datelor transmise de Inspectoratul Școlar Județean în urma întâlnirii de astăzi, 105 elevi, de la 6 unități de învățământ, au declarat că nu dețin un dispozitiv care să le permită participarea la cursurile online. Situaţia este însă una dinamică, în contextul în care directorii de unităţi de învăţământ sunt aşteptaţi în continuare să transmită date despre necesarul pe care în au la şcolile lor 

Primăria Brașov lucrează la pregătirea documentației necesare achiziției de echipamente pentru desfășurarea cursurilor în sistem online, prin fonduri nerambursabile.

Finanțarea acestor achiziții se face prin Programul Operațional Competitivitate, Axa prioritară – Tehnologia Informației și Comunicațiilor (TIC) pentru o economie digitală competitivă.  La nivelul municipiului Brașov sunt necesare 31.000 de tablete, laptopuri și desktopuri, pentru cei aproximativ 39.000 de elevi și preșcolari și 2.700 de cadre didactice. La acestea se adaugă camere web, proiectoare, table interactive și routere. Valoarea totală a acestei achiziții este estimată la peste 10 milioane de euro.

Valorile maxime aprobate prin ordinul nr. 1.186/19.10.2020 pentru echipamentele IT sunt următoarele: laptop – 750 de euro, desktop și monitor – 700 de euro, , sistem all-in-one – 750 de euro, tabletă – 200 de euro, cameră web – 100 de euro, cameră web conferință – 500 de euro, proiector – 500 de euro, ecran proiecție – 100/200 de euro, tablă interactivă – 2.000 de euro, router wireless – 150 de euro.

Între timp, potrivit inspectorul școlar general, Ovidiu Tripșa, până sâmbătă, vor fi livrate 8.100 de tablete către județul Brașov, în cadrul programului derulat de Ministerul Educației, iar în următoarea perioadă acestea vor ajunge la elevii care sunt într-o situație socială mai deosebită.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.