Consiliul Județean Brașov se chinuie de mult timp să finalizeze documentația pentru Sistemul de Management Integrat al Deșeurilor (SMID) în Județul Brașov, pentru a putea depune cererea de finanțarea în vederea accesării banilor europeni prin Programul Operațional Infrastructura Mare 2014 – 2020. Este vorba de aproximativ 100 de milioane de euro, bani ce vor fi folosiți pentru realizarea investițiilor cuprinse în planul județean gestionare a deșeurilor.
În mod normal, contractul de finanțare ar trebui semnat în luna decembrie a acestui an, însă, unul dintre vicepreședinții Consiliului Județean Brașov, Șerban Todorică, a declarat marți, după ședința de plen că termenul „se poate duce până în februarie sau martie. Dacă ar fi în decembrie, chiar că ar exista pericolul să nu putem depune cererea de finanțare. Din punct de vedere al timpului, suntem puțin strâmtorați, dar din punct de vedere al pregătirii documentațiilor nu stăm foarte rău, pentru că aceasta este aproape gata”.
Consiliul Județean trebuie să „se plieze” pe o dorință a Municipiului Brașov
Una dintre problemele legate de realizarea documentației constă în faptul că noua conducere a Primăriei Brașov a lansat ideea amenajării unui nou depozit de deșeuri în județul Brașov, astfel încât să nu se mai depoziteze în cea actuală.
„Blocajul cel mai mare este la o dorință a unor actori politici care ar vrea să se construiască un nou depozit. Acest lucru contravine directivelor europene și legislației de mediu, pentru că nu se finanțează amenajarea unor noi spații de depozitare în condițiile în care există un depozit conform într-un anumit județ. Până mai ieri aveam deja o gândire, o strategie ce urma să fie pusă în aplicare, acum sunt anumite mișcări, anumite discuții. Trebuie să ne pliem pe ceea ce se dorește la nivelul municipiului Brașov”, a declarat Todorică.
Pe de altă parte, vicepreședintele Consiliului Județean Brașov a amintit că în SMID este prevăzută construirea unui centru de management integrat a deşeurilor pe teritoriul administrativ al municipiului Săcele.
„Prin realizarea acestui centru cantitatea de deșeuri ce se va depune la depozitul de deșeuri va fi redusă semnificativ. Practic, în depozit va ajunge 10% din cantitatea totală, iar deșeurile depozitate vor fi, în mare parte sterile și nu mai produc disconfort. Noi aici trebuie să fim atenți”, a explicat reprezentantul administrației județene.
Reamintim că primarul Brașovului, Allen Coliban, a anunțat de mai multe ori că ar dori închiderea depozitului ecologic de deșeuri. Ultima variantă anunțată de edil este ca la acest depozit, după umplerea Celulei nr. 3 să se permită deschiderea Celulei nr. 4, apoi rampa să se închidă. În mod normal, depozitul este proiectat cu șase celule.
Fii primul care comentează