Turist rănit grav în Munții Făgăraș. Accidentul s-a produs în zona în care Consiliul Județean Brașov tocmai a decis desființarea Salvamontului

Salvamontiștii au intervenit, duminică, pentru salvarea unui turist rănit în zona Sâmbăta din masivul Făgăraș, fiind solicitat ajutorul unui elicopter SMURD pentru transportul victimei la un spital din Târgu Mureș.  Președintele Asociației Salvatorilor Montani din România, Sabin Cornoiu, a declarat, duminică, pentru MEDIAFAX, că victima are un traumatism grav la coloana și nu poate fi transportată altfel decât cu ajutorul elicopterului.

„Salvamontiștii intervin pentru salvarea unui turist accidentat, în vârsta de circa 45 de ani, în zona Sâmbăta, din masivul Fagaraș. Probabil are un traumatism grav la coloană, iar salvamontiștii i-au acordat primul ajutor si l-au stabilizat. S-a considerat ca nu este oportun sa il transporte pana jos, astfel ca s-a solicitat intervenția unui elicopter de la SMURD Târgu Mureș cu un echipaj care cunoaște bine zona. Vizibilitatea este bună dar este un vânt puternic, elicopterul a ajuns la victima care va fi transportată, probabil, la un spital din Târgu Mureș”, a spus Cornoiu, în timpul intervenției.

Potrivit acestuia, turistul rănit este din județul Brașov. Pe de alt parte, alte surse spun că turistul respectiv este chiar șeful formației Salvamont Bran, care ar fi avut o problemă serioasă la coloană, ce l-a împiedicat să ajungă la destinație.

La fața locului primii care au ajuns au fost salvatorii montani de la Baza Victoria, aflată în subordinea Consiliului Județean – Serviciul Județean Salvamont.  Aceasta ar putea fi una dintre ultimele intervenții asigurate de aceștia, în condițiile în care, începând cu data de 6 aprilie cei trei salvatori montani își vor desfășura activitatea în biroul de la Consiliul Județean Brașov. 

„După 6 aprilie, cei trei salvatori vor face zilnic naveta de la Victoria la Brașov, ceea ce înseamnă 210 kilometri pe zi. În cazul în care vor fi nevoiți totuși să intervină în teren, în munții Făgăraș, ei vor trebui să plece de la Brașov, să se echipeze și să urce pe munte“, a declarat, pentru Brașov Metropolitan, (încă) șeful Serviciului Județean Salvamont, Ciprian Pais. 

Reamintim că, Baza Salvamont Victoria, care răspunde de zona din județul Brașov  Masivului Făgăraș, urmează să fie retrasă, începând cu luna aprilie, după ce Consiliul Județean Brașov a adoptat un set de hotărâri privind desființarea Serviciului Public Județean Salvamont și transformarea lui într-un compartiment care „să coordoneze activitatea serviciilor locale de salvamont“… acolo unde ele există. Aleșii județeni recomandă, pentru intervenții în teren, înființarea de structuri de voluntari, în cadrul primăriilor.  (Detalii AICI și AICI )

Comparativ, în județul Sibiu, pentru intervenții în Munții Făgăraș, în subordinea Consiliului Județean sunt două echipe a câte 8 salvatori, angajați cu contract de muncă, la care se adaugă o formație din comuna Cârțișoara, care are șapte salvatori, angajați ai primăriei din localitate.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.