Proiectul „Gorița”, readus în discuție în prag de alegeri. Colaborarea USR PLUS – PNL la primul „rateu”: nu a mai funcționat în cazul proiectului de hotărâre referitori la această investiție

Foto: Primaria Brasov

Un proiect de hotărâre de Consiliu Local inițiat de primarul Brașovului, privind renegocierea Contractului de finanțare nr. C0430F000011770800019 din 15.12.2017,  încheiat între Agenția pentru Finanțarea investițiilor Rurale- România și Municipiul Brașov , în sensul eliminării din  proiect  a construirii unui drum forestier nou de 11,003 km, nu a fost adoptat de Deliberativul Local, după ce consilierii locali PNL și PSD s-au abținut.

Argumentele PNL au ţinut de faptul că proiectul a fost introdus pe ordinea de zi suplimentară a ședinței de plen, „pe repede înainte” –  motiv pentru care nu au avut timp să studieze documentația – dar și că o decizie în cazul acestui proiect ar trebui să fie luată doar după ce se pronunță instanța, într-un proces deschis de USR anul trecut.

De cealaltă parte, primarul Brașovului, Allen Coliban,  le-a reproșat liberalilor din Consiliul Local Brașov că nu vor să țină cont semnăturile strânse de la brașoveni, care s-au pronunțat împotriva acestei investiții, dar și de faptul că aproape 1.000 de persoane au participat la protestul „Stop Gorița”. De altfel, „Stop Gorița!” a fost şi una dintre „ancorele electorale” ale lui Allen Coliban atunci când era candidat al USR PLUS pentru funcția de primar al municipiului Brașov. 

Concret, proiectul de hotărâre prevede  că primarul Brașovului ar fi urmat să fie mandatat să renegocieze cu AFIR contractul de finanțare semnat în anul 2017 pentru obiectivul de investiții „Investiţii pentru dezvoltarea şi modernizarea infrastructurii silvice în fondul forestier proprietate publică a Municipiului Braşov”. Concret, primarul ar fi trebuit să fie mandatat să obțină retragerea din proiect a lucrărilor de construire a Drumului Forestier Gorița. 

Allen Coliban: „Consiliul Local Brașov va trebui să decidă dacă mai este sau nu oportun”

În timpul ședinței de plen a Consiliului Local, înainte ca acest proiect să fie votat, primarul Brașovului, Allen Coliban, a spus: 

 „Referitor la acest proiect, o instanță s-a pronunțat în primă fază ca fiind ilegal. Acest contract de finanțare va expira pe 15 decembrie. A fost lăsat să expire. Precedenta administrație a anunțat că se suspendă proiectul, dar nu s-a făcut nimic. Acum, Consiliul Local Brașov va trebui să decidă dacă mai este sau nu oportun. Eu va trebui să fiu mandatat să negociez renunțarea la Gorița și prelungirea acordului de finanțare pentru celelalte drumuri. Altă variantă ar fi să fiu mandatat să negociez neprelungirea contractului”. 

Pamela Diaconu: „O nouă decizie a Consiliului Local trebuie luată abia după pronunțarea sentinței”

În schimb, prin consilierul local Pamela Diaconu, liberalii din Consiliul Local Brașov au anunțat că se vor abține de la vot. Ea a argumentat că la Comisia nr. 5  – Juridică, din care ea face parte, nu a ajuns toată documentația aferentă proiectului. De asemenea, ea a menționată că la Tribunalul Brașov a fost deschis un proces prin care s-a solicitat anularea hotărârilor de Consiliu Local referitoare la această investiție, iar instanța a decis suspendarea aplicării prevederilor respectivelor acte normative, urmând să se pronunțe asupra cererii de anulare. În aceste condiții, Pamela Diaconu a menționat că o nouă decizie a Consiliului Local trebuie luată abia după pronunțarea sentinței.

„Pentru a nu crea haos, cred că trebuie așteptată o soluție finală a instanței. Poziția publică a domnului primar a fost că se încalcă prevederile legale și că arealul de pădure parc, prin acest proiect ar fi încălcat.  În acest context, consider că soluția instanței este extrem de relevantă. Este pentru binele și în interesul tuturor să se aștepte decizia acesteia. Ați mers pe varianta că prin acest proiect de hotărâre de Consiliu Local ne solicitați să fiți mandatat pentru a prelungi durata de valabilitate și de execuție a contractului de finanțare. Noi, cei din grupul PNL am avut un amendament în ședința Comisiei nr. 5 , în sensul de a da acest mandat primarului, pentru a reuși să facă această prelungire, dacă ea este necesară, însă acest amendament nu a trecut la vot, a fost respins. În aceste condiții cred că se impune abținerea noastră de la vot ”, a argumentat Diaconu.

Allen Coliban: „Despre asta este decizia astăzi: or să spunem că este inoportun Gorița, or spunem că este oportun”

„Eu înțeleg în felul următor: nu a fost suficient timp pentru a vă edifica asupra oportunității unui drum forestier împotriva căruia 15.000 de brașoveni au semnat o petiție și 1.000 au ieșit în stradă și au protestat anul trecut. Pot să înțeleg acest aspect, dar foarte greu. Pe de altă parte, eu sunt aici să duc la îndeplinire hotărârile Consiliului Local. Dacă dumneavoastră mă mandatați să cer prelungirea acestui contract,  voi merge să fac acest lucru (…)  Dacă dumneavoastră considerați oportun, putem merge să ne așezăm la masa negocierilor pentru ca acest proiect să fie prelungit. De fapt, despre asta este decizia astăzi: or să spunem că este inoportun Gorița, or spunem este oportun (…) nu văd de ce să mai prelungim agonia acestui drum, în condițiile în care nu îl vrem. Sau, dacă îl vrem, să spunem asta printr-un vot. De aici pornim: eu voi duce la îndeplinire decizia dumneavoastră”, a răspuns Coliban. 

După acest dialog, s-a trecut la vot. A fost vot nominal,  pentru că au fost probleme cu formularele electronice de vor. Rezultatul a fost următorul: 12 voturi pentru (ale consilierilor USR PLUS) și 15 abțineri (ale consilierilor PNL și PSD). De menționat că abținerile se contabilizează ca voturi împotrivă. 

Războiul electoral a fost declanșat aproape instantaneu 

Imediat după respingerea hotărârii amintite, pe rețelele de socializare, dinspre simpatizanții şi simpatizanţii USR au apărut mesaje de gen „USL trăiește!” sau mesaje prin care se anunța că PNL și PSD vor să distrugă Tâmpa. 

Pe de altă parte, USR Brașov a postat pe pagina Facebook a partidului un mesaj prin care au anunțat că:

 „PNL nu și-a respectat acordul de parteneriat la nivel local. Vom propune din nou, în următoarea ședință a Consiliului Local, renunțarea la proiect și invităm PNL la respectarea principiilor și a programului politic agreat”.

   

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.