Consilierii locali brașoveni au ajuns la un compromis în ceea ce privește „taxele HoReCa”: impozitul pe clădiri nu a fost redus cu 50%, ci cu 25%

Consiliul Local Brașov a adoptat proiectele de hotărâre care vin direct în sprijinul firmelor afectate de pandemie. După ce vineri, în ședința ordinară aferentă lunii noiembrie, consilierii locali nu au reușit să se pună de acord cu o decizie care să sprijine HoReCa, USR PLUS solicitând un timp în plus de analiză asupra impactului pe care o astfel de decizie ar avea-o asupra bugetului local, miercuri Consiliul Local s-a reunit în ședință de îndată, pentru a adopta două proiecte de hotărâre de reducere a unor taxe locale. 

Proprietarii de clădiri utilizate în scop comercial vor primi o scutire de 25% la taxa pe imobil. Inițial, propunerea liberalilor a fost ca scutirea să se acorde în procent de până la 50%, însă în urma discuțiilor și dezbaterilor cu partenerii din USR PLUS s-a ajuns la un procent de 25%.

Pentru cel de al doilea proiect de hotărâre, vizând reducerea taxei de ocupare a domeniului public și a taxei  de autorizare a activităților economice din categoria alimentație publică și activități recreative, s-a ajuns la un acord de scutire a 50% din această dare, tot la propunerea liberalilor. Proiectul a fost adoptat cu unanimitate, doi dintre consilierii locali USR neparticipând la vot din motive care țin de interesele personale într-o astfel de decizie.

„O analiză asupra bugetului ne spune că vom avea un deficit în acest an, de 21 de milioane, comparativ cu anul trecut. De exemplu, până la 30 noiembrie am avut încasări cu 10 milioane de lei mai mici faţă de anul trecut la aceeaşi dată. Orice reducere de taxe acum vine cu o împovărare a bugetului local. Considerând că aplicarea la maxim a reducerilor de taxe posibile, conform OUG 181 din 2020 ar avea un impact de 5 milioane de lei asupra bugetului, decizia noastră a fost de a veni cu o reducere de 25% a impozitului pe clădirile folosite în scop comercial. În plus, am propus ca cele două măsuri care vizează în mod direct sectorul HoReCa, respectiv reducerea abonamentului de ocupare a domeniului public pentru terase şi reducerea taxelor din acordul primarului, să se facă la un nivel de 50%. Aceste măsuri vor susţine mediul economic în general şi sectorul HoReCa în mod particular”, a declarat primarul Allen Coliban. 

PSD a propus 50% reducere la taxa pe clădiri şi taxe zero pentru terase în 2021

Pe parcursul ședinței de îndată de ieri, cei patru consilieri locali ai PSD, prin liderul de grup Lucian Pătrașcu, au susținut aplicarea la maxim a reducerilor ce pot fi aplicate pentru sprijinirea firmelor, respectiv 50% la impozitul pe clădirile folosite în scop comercial și scutire integrală pentru taxa de ocupare a domeniului public pentru terase și taxa pentru acordul primarului.

„După mai multe discuții avute cu operatorii din HoReCa și strângerea de semnături pentru petiția <<Redeschideți HoReCa>>, am propus aplicarea OUG cu cota maximă de 50% reducere, precum și alte măsuri de susținere. Am solicitat eliminarea taxei anuale pentru autorizație de funcționare în valoare de 2.730 lei sau, în cazul în care a fost plătită pe anul în curs, aceasta să poată fi compensată cu taxa aferentă anului 2021. De asemenea, am solicitat și eliminarea taxelor pe terase, începând cu luna noiembrie 2020, pe toată perioada anului 2021. Din păcate, propunerile noastre nu au fost votate de către colegii noștri de la USR și PNL, în schimb am fost cu toții de acord asupra procentului de 25% reducere în ceea ce privește taxele și impozitele anuale, dar și a impozitului pe clădiri”, a declarat liderul de grup al social-democraților, Lucian Pătrașcu.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.