Comisia pentru Parcul Natural Brașovia, pe ordinea de zi a Consiliului Local Brașov. În componența comisiei nu apare administratorul fondului forestier și nici Agenția Națională a Ariilor Protejate

Promis în campania electorală de actualul primar al Brașovului, Allen Coliban, Parcul Natural Brașovia a intrat în circuitul administrativ, primul pas fiind înființarea unei comisii. Astfel, pe ordinea de zi a Consiliului Local Brașov din 27 ianuarie a fost inclus un proiect de hotărâre „privind organizarea Comisiei mixte tehnice pentru înfiinţarea Ariei protejate (Parcul Natural) Braşovia (CMTIAPB) şi stabilirea componenţei acesteia”.

Deocamdată nu a fost stabilit exact ce va face Comisia mixtă tehnică pentru înfiinţarea Ariei protejate (Parcul Natural Braşovia (CMTIAPB) , în proiectul de hotărâre fiind specificat faptul că „obiectivele, perioada de desfăşurare a activităţii comisiei, regulamentul de organizare şi funcţionare a acesteia, precum şi planul de lucrări se vor aproba, ulterior, prin hotărâre de consiliul local”. 

În proiectul de hotărâre se arată că din comisie vor face parte: 

  • 3 consilieri locali; 
  • 3 membri din aparatul de specialitate al primarului; 
  • 4 membri dintre iniţiatorii conceptului de proiect „Parc Natural Braşovia”; 
  • 3 membri, specialişti în domeniile : conservarea naturii, silvicultură, geoştiinţe, ştiinţe biologice, sociologie, economie, legislativ-juridic, şi/sau cu experienţă în înfiinţarea ariilor protejate şi care vor fi selectaţi prin apel public.

Parcul Natural Brașovia se limitează la teritoriul administrativ al municipiului Brașov? 

Cel puțin în campania electorală, Allen Coliban, anunța în acest parc ar urma să fie incluse pădurile Brașovului, dând de înțeles că este vorba incluziv de zone care nu se află pe teritoriul administrativ al municipiului (Piatra Mare, sau o parte din Masivul Postăvarul). La momentul respectiv el anunța că pentru parcul natural ar urma să se obțină o dublă încadrare – atât de Parc Natural (categoria V IUCN – „Peisaj terestru protejat: arie protejată administrată în principal pentru conservarea peisajului terestru și recreere”) cât și de Geoparc UNESCO, beneficiind astfel de recunoaștere și de promovare internațională. Defrișările nu vor mai fi permise, ci doar intervenții punctuale, de întreținere, bine justificate. 

Cu toate că acest proiect vizează fondul forestier, în componența propusă prin hotărâre nu se regăsesc reprezentanți ai Regiei Publice Locale a Pădurilor Kronstadt, care administrează fondul forestier al municipiului Brașov. Nu se regăsesc nici reprezentanți ai Agenției Naționale a Ariilor Protejate care are ariile protejate printre care și Muntele Tâmpa. Ba mai mult, când a fost stabilită componența nu au fost amintiți nici reprezentanții autorităților locale învecinate, cum ar fi cazul Râșnovului – chiar dacă pe teritoriul administrativ al orașului sunt suprafețe mari de pădure de pe Postăvarul (până aproape de domeniul schiabil) – sau a municipiului Săcele (pe teritoriul căruia este Masivul Piatra Mare). Practic, din moment ce în comisie nu au fost cooptați reprezentanți localităților învecinate, înseamnă că Parcul Natural Brașovia se va limita numai la fondul forestier aflat pe teritoriul municipiului Brașov. 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.