Regia Publică Locală a Pădurilor, prezență „de decor” în „Comisia Tehnică (USR) pentru Parcul Brașovia”. Primarul Allen Coliban a evitat un răspuns ferm în Consiliul Local Brașov

Sursa foto: Viorel Mihai

Primăria Brașov a anunțat că în 24 martie și-a început activitatea Comisia Mixtă Tehnică ce se ocupă de proiectul Parcului Natural Brașovia, în prima ședință fiind prezentat, încă o dată, conceptul acestui parc. De asemenea, Municipalitatea a anunțat și componența completă a comisiei, din care, cu statut de invitat permanent, face parte și un reprezentant al Regiei Publice Locale a Pădurilor Kronstadt – RPLPK (administratorul fondului forestier al municipiului Brașov).

Invitatul permanent, a explicat purtătorul de cuvânt al Primăriei Brașov, Sorin Toarcea, participă la toate lucrările comisiei, dar nu are drept de vot. Altfel spus, administratorul fondului forestier al municipiului Brașov,  care are obligația legală de a gestiona pădurile, are doar un „rol consultativ”, fără drept de decizie. 

Totuși, trebuie precizat că în conferința de presă în care şi-a prezentat raportul de 100 de zile, întrebat dacă Regia Kronstadt va face parte din Comisia Brașovia, primarul Brașovului, Allen Coliban, a răspuns afirmativ, menționând atunci și că reprezentantul RPLPK face parte dintre cei trei membri din partea Primăriei. 

Din comisia mixtă lipsesc și alte instituții importante în domeniul silviculturii din Brașov, cum este, de exemplu, Facultatea de Silvicultură din cadrul Universității Transilvania. În schimb, în respectiva comisie, USR PLUS este foarte bine reprezentat: pe lista membrilor este un consilier local al alianței politice (Cezar Crican), trei dintre inițiatorii proiectului (Mihai Orleanu, Silviu Ivan-Nunvailer și Mihai Spiridon – care a fost „vârf de lance” al USR în criticarea Regiei Publice Locale a Pădurilor Kronstadt în campania electorală pentru alegerile locale de anul trecut), dar și un reprezentant al societății civile (Erika Stanciu). 

Argumentul primarului Brașovului: cu Regia Publică Locală a Pădurilor Kronstadt se poate discuta „pe cale instituțională”

Problema „rolului decorativ” al RPLPK în Comisia pentru Parcul Naţional Brașovia a fost ridicată ieri de presă, fără a fi luată în seamă la modul serios de Municipalitate (chiar dacă Primăria a promis la început de mandat, transparenţă maximă).

Subiectul a fost discutat și în Consiliul Local Brașov, unde consilierul local Alexandra Crivineanu (PSD) a întrebat de ce Regia nu are un membru cu drepturi depline în comisie. Primarul i-a răspuns că aleșii au votat componența acestei comisii. 

 „Este foarte greu să acomodăm toate solicitările. Am primit foarte multe CV-uri sau solicitări. Cred că, dincolo de componența acestei comisii, există loc pentru dialog instituțional, atât cu Regia Pădurilor Kronstadt, cât și cu Agenția pentru Protecția Mediului, cu Garda de Mediu, cu Agenția Națională pentru Arii Protejate (care, printre altele, are în custodie aria protejată Muntele Tâmpa). Toate acestea sunt instituții. Rolul comisiei este să creeze dialog instituțional și să poarte acest dialog în procesul de fundamentare și de propunere a parcului natural”, a declarat primarul.

Primarul a fost întrebat de către consilierul local și dacă reprezentantul Regiei are drept de vot în comisie. „Drept de vot în cadrul unei comisii au membrii acesteia”, a răspuns Coliban. Crivineanu are revenit cu întrebarea, solicitând un răspuns cu „Da” sau „Nu” în ceea ce privește dreptul de vot al reprezentantului RPLPK. „V-am răspuns!”, a ripostat Coliban.  

 

1 Trackback / Pingback

  1. Parcul Natural Brassovia, o ambiție a administrației USR, ce se încadrează în categoria celor făcute “pe repede înainte” - Transilvania 365

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.