Spitalul Regional Brașov ar urma să aibă o capacitate mai mare decât cea anunțată inițial, iar lucrările ar putea fi finanțate din bani europeni, cel mai probabil prin Programul Național de Recuperare și Reziliență. Anunțul a fost făcut luni de primarul Brașovului, Allen Coliban, care a precizat că a avut discuții cu Ministerul Sănătății despre acest proiect.
„Spitalul ar urma să aibă o capacitate aproape 1.000 de paturi, dintre care 912 paturi pentru serviciile de urgență (spitalizare continuă – n.r.) și 56 pentru spitalizare de zi”, a declarat primarul.
Întrebat dacă pentru această structură a fost obținut un ordin de ministru, edilul a precizat că acest aspect “se va rezolva”. Menționam că în acest moment este în vigoare doar ordinul ministrului Sănătății din 1 noiembrie 2018, semnat de ministrul de atunci, Sorina Pintea, potrivit căruia spitalul din Brașov ar urma să aibă o capacitate de 849 de locuri de spitalizare de zi 64 pentru spitalizare de zi.
Rămâne valabil scenariul finanțării europene
În ceea ce privește finanțarea, Allen Coliban a confirmat schema anunțată încă din vara anului trecut, când premier era Ludovic Orban și primar al Brașovului George Scripcaru. Practic, încă de anul trecut, pentru finanțarea lucrărilor la noul spital era luat în calcul Programul Național de Recuperare și Reziliență.
„Acest spital va fi inclus în strategia Ministerului Sănătății, din care mai fac parte încă trei spitale regionale”, a explicat primarul.
Practic, primarul nu a venit cu o noutate majoră în ceea ce privește schema de finanțare a proiectului. Poate singurul lucru nou ar fi că, din spusele reprezentantului Primăriei Brașov, se poate deduce faptul că de implementarea proiectului s-ar putea ocupa Guvernul României – așa cum este cazul celorlalte trei spitale regionale (Cluj, Iași și Craiova) – nu municipalitatea brașoveană.
Inițial, pentru realizarea Spitalului Clinic Regional de Urgență Brașov era luată în calcul varianta parteneriat – public-privat, însă Allen Coliban a precizat:
„Trecerea de la implementarea prin parteneriat public privat la finanțarea nerambursabilă nerambursabilă nu contravine contractului de asistență tehnică semnat cu Banca Europeană de Reconstrucție și Dezvoltare. În acest contract se menționează că instituția financiară va analiza toate modalitățile posibile de finanțare”.
Pe de altă parte, dacă până nu demult, Primăria Brașov anunța că proiectul Spitalului Brașov este în cel mai avansat stadiu, luni, Allen Coliban a anunțat că „va trebui să ajungem la nivelul proiectelor pentru celelalte trei spitale regionale”. Declarația vine în contextul în care, până nu demult, mesajul transmis de autoritățile brașovene era că proiectul „Regionalului” din Brașov este într-un stadiu mult mai avansat decât celelalte trei unități similare din România.
Menționăm că de la preluarea mandatului, primarul Brașovului a avansat ca termen de finalizare proiectului Spitalului Regional Brașov anul 2026.
Studiul de fezabilitate ar trebui să fie gata în cursul acestei luni
Studiul de fezabilitate pentru noul spital este elaborat de un consultant de specialitate contractat de Banca Europeană de Reconstrucție și Dezvoltare, iar documentul ar trebui să fie gata în cursul acestei luni. Acest termen poate fi pus sub semnul întrebării, pentru că de când au intrat în parteneriat cu Primăria Brașov, reprezentanții instituției financiare au solicitat acte normative pentru a putea avansa cu etapa de elaborare a documentației (ordin al Ministrului Sănătății privind aprobarea structurii sau Hotărâre de Guvern privind arondarea unor județe la unitatea brașoveană). Acum rămâne de văzut dacă BERD își va schimba optica și va realiza documentația având ca bază legală niște discuții ale primarului cu reprezentanți ai Guvernului.
Fii primul care comentează