Valoarea estimată a Spitalului Regional Brașov s-a dublat în câteva săptămâni. Banii vor fi ceruți prin Planul Național de Redresare și Reziliență

Primarul Brașovului, Allen Coliban, a anunțat zilele trecute într-o publicație națională că „pregătim investiții de peste 1,5 miliarde de euro în Brașov prin Programul Național de Reziliență și Recuperare”.  Astfel, în ediția din 3 martie a publicației respective, Allen Coliban a anunțat că Primăria Brașov va solicita 500 de milioane de euro pentru trenul metropolitan, 600 de milioane de euro pentru Spitalul Regional, restul sumei fiind pentru alte proiecte pentru protejarea mediului, atragerea de investitori și creșterea competitivității universitare. 

Sumele anunțate de primarul Brașovului sunt total diferite de cele prezentate de președintele Consiliului Județean Brașov, Adrian Veștea, în 10 februarie, la dezbaterea pe tema actualizării Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR) organizată de Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene. 

Astfel, în 10 februarie 2021, Adrian Veștea a propus alocarea prin PNRR a sumei de 300 milioane de euro pentru Spitalul Regional Braşov (proiect aflat în stadiul elaborării studiului de fezabilitate, care va stabili valoarea investiției). Practic, având în vedere sumele anunțate de președintele Consiliului Județean Brașov și de primarul Brașovului, rezultă că  în câteva săptămâni, valoarea investiției s-a dublat.

Câte paturi va avea spitalul? 

Pe de altă parte, este neclar numărul de paturi al spitalului. Astfel, prin  ordinul Ministrului Sănătății din 1 noiembrie 2018 (care este și acum în vigoare), noul spital al Brașovului ar urma să aibă 849 de paturi pentru spitalizare de continuă și 64 pentru spitalizare de zi. În 9 februarie, printr-un comunicat de presă transmis presei locale, Allen Coliban a anunțat că „spitalul ar urma să aibă o capacitate aproape 1.000 de paturi, dintre care 912 paturi pentru serviciile de urgență (spitalizare continuă – n.n.) și 56 pentru spitalizare de zi”, a declarat primarul, iar în ediția din 3 martie a cotidianului național, primarul amintit de „spital regional cu 900 de paturi”, pentru prima etapă, numărul de locuri urmând a fi crescut în timp. 

 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.