Specialiștii care se ocupă de realizarea proiectului pentru modernizarea drumului din Valea Doftanei (DJ 102I ), anunțat ca o alternativă pentru DN1 s-au întâlnit ieri cu reprezentanții Consiliului Județean Brașov și cu cei ai Gărzii Forestiere Brașov, pentru a discuta despre scoaterea din fondul forestier a suprafețelor de pădure ce urmează a fi afectate de lucrări, ceea ce înseamnă că parcelele respective vor fi defrișate. Suprafețele scoase din fondul forestier și defrișate nu vor fi „compensate” cu alte împăduriri, pentru că reprezentanții Consiliului Județean Brașov susțin că potrivit Codului Silvic, scoaterea unor terenuri din fondul forestier se poate face fără compensarea cu alte terenuri, doar în situaţia declarării utilităţii publice a proiectului.
Lungimea totală a DJ 102I Brădet (jud. Brașov) – Valea Doftanei (jud. Prahova) este de aproximativ 24 de km, din care 13,684 km sunt pe teritoriul judeţului Braşov, iar pentru modernizarea lui va fi nevoie de scoaterea din fondul forestier a 10,70 ha de pădure, din care 4,35 în județul Brașov, iar 10,35 ha din județul Prahova. Suprafețele de pădure din județul Brașov care urmează a fi scoase din fondul forestier sunt acum în administrarea în administrarea Regiei Publice Locale a Pădurilor Kronstadt, a Regiei Publice Locale a Pădurilor Săcele, respectiv a Ocolului experimental al Institutului de Cercetări şi Amenajări Silvice Braşov.
În perioada imediat următoare, proiectanţii vor transmite Consiliului Judeţean Braşov, spre aprobare, indicatorii tehnico-economici ai proiectului – inclusiv necesarul pentru exproprieri, precum şi coridorul de expropriere cu identificarea separată a proprietarilor, urmând ca administraţia judeţeană să contracteze un evaluator necesar în procesul de expropriere a suprafeţelor de teren care nu fac parte din fondul forestier.
După discuția cu proiectanții, președintele Consiliului Județean Brașov, Adrian Veștea a declarat că „am avut această discuţie cu proiectanţii şi specialiştii Gărzii Forestiere, pentru a stabili concret ce avem de făcut la nivelul Consiliului Judeţean, ca beneficiar al proiectului, astfel încât să facem demersurile necesare pentru declararea obiectivului de interes judeţean, pentru ca apoi să putem prelua terenurile din fondul forestier şi să facem exproprierile necesare”.
Proiectul de modernizare a drumului din Valea Doftanei este implementat de Compania Națională de Investiții.
Fii primul care comentează