DOCUMENT. Un nou eșec? Județul Brașov riscă să piardă încă o finanțare europeană pentru managementul deșeurilor

Consiliul Județean riscă, pentru a doua oară, să piardă banii europeni pentru realizarea investițiilor privind managementul deșeurilor. Cel puțin acesta este avertismentul Curții de Conturi a României, care a făcut anul trecut un audit la Asociația ISO Mediu,  care se ocupă de managementul integrat al deșeurilor.



Una dintre principalele concluzii ale raportului este că „deși dezvoltarea sistemelor de management integrat al deșeurilor este unul din obiectivele strategiei naționale pentru dezvoltare durabilă, la nivelul județului Brașov există riscul major ca implementarea proiectului Sistemul de Management Integrat al Deșeurilor (SMID) să nu poată fi realizată prin accesarea fondurilor disponibile în cadrul Programului Operațional Infrastructură Mare 2014-2020”. 

Ce a mai constatat Curtea de Conturi: 

  • infrastructura existentă la nivelul județului nu permite atingerea obiectivelor propuse la nivel național, nefiind în măsură să asigure gestionarea eficientă a deșeurilor la nivelul județului Brașov, aspect care conduce la acutizarea problemelor cu care se confruntă unitățile administrativ-teritoriale manifestate prin creșterea cantității și diversității deșeurilor, precum și a impactului lor negativ, tot mai pronunțat, asupra mediului înconjurător;
  • procentul scăzut de conformare a unităților administrativ-teritoriale la dispozițiile legale privind organizarea serviciului de salubrizare are efecte nocive asupra mediului, sănătății umane și duce la diminuarea șanselor de atingere a obiectivelor naționale propuse cu privire la reutilizarea și reciclarea deșeurilor;
  • doar 10% din unitățile administrativ-teritoriale comune de pe raza județului și-au respectat obligațiile anuale privind nivelul de pregătire pentru reutilizare, reciclare și alte operațiuni de valorificare materială;
  • în absența licențierii acordate de Autoritatea Națională de Reglementare pentru Servicii Comunitare de Utilități Publice (ANRSC) pot apărea situații în care activitatea de salubrizare să fie desfășurată de către operatori care nu îndeplinesc condițiile necesare în acest sens. 

Raportul complet al Curții de Conturi: Asociatia de Dezvoltare Intercomunitara ISO Mediu Brasov



 

CJ Brașov vrea să acceseze 100 de milioane de euro pentru managementul deșeurilor 

Contractul de finanțare privind realizarea investițiilor incluse în Sistemul de Management Integrat al Deşeurilor (SMID) din judeţul Braşov ar urma să fie semnat de Consiliul Județean (CJ) Brașov. Cel puțin în luna decembrie a anului trecut,  SMID era în etapa prelucrare a datelor de la primăriile din județ. 

 „Sistemul de Management Integrat al Deşeurilor (SMID) din judeţul Braşov se află în acest moment în stadiul în care a fost ales un consultant şi se caută alternative pentru amenajarea unui centru de management, a explicat Imelda Toaso. „Contractul de consultanţă a fost semnat în luna iulie a acestui an, pentru pregătirea şi implementarea proiectului. În acest moment este finalizată etapa de colectare a datelor de la primării cât şi de la Agenţia de Protecţia Mediului Braşov, dar şi de la operatorii de salubritate. În urma acestei etape au fost identificate deficienţele cheie ale sistemului actual de gestionare a deşeurilor şi se conturează măsurile necesare eliminării problemelor. Acest proiect va depăşi probabil 100 de milioane de euro”, a declarat vicepreşedintele Consiliului Judeţean Braşov în luna de decembrie a anului trecut, în cadrul undei dezbateri publice organizate de Primăria Brașov. 

Tot în luna decembrie a anului trecut, reprezentanții consultantului care se ocupă de elaborarea SMID au estimat că  în trimestrul al III-lea din acest an va fi semnat contractul de finanțare, apoi va începe implementarea. Perioada de implementare a proiectului este estimată la 4 ani, ceea ce înseamnă că Braşovul ar trebui să aibă un sistem pus la punct pentru managementul deşeurilor abia în 2024.



O nouă groapă de gunoi la Codlea? 

Tot în luna decembrie a anului trecut, autorităţile și consultantul care se ocupă de elaborarea SMID căutau un loc potrivit pentru amenajarea unui centru de management integrat al deşeurilor, iar una dintre soluţiile luate în calcul este într-o zonă mărginaşă a municipiului Codlea, fiind luat în calcul un teren de pe marginea Ghimbășelului, unde și acum se depozitează necontrolat gunoaiele. Centrul ar urma să fie compus dintr-o staţie de tratare mecanică a deşeurilor, una de tratare biologică, una de compostare. Totuși, amenajarea unui astfel de centru lângă pârâu va fi posibilă dacă reprezentanții administrației județene vor reuși să convingă Agenția pentru Protecția Mediului și Sistemul de Gospodărire a Apelor că Ghimbășelul nu va fi afectat în urma desfășurării acestei activități. 

 Prima tentativă: contract de finanțare de 176 milioane de euro semnat. Absorbit: zero euro 

 În anul 2010, Consiliul Județean Brașov semna un contract de finanțare prin Programul operațional Sectorial (POS) de Mediu 2007 – 2013, Axa prioritară 2, pentru implementarea sistemului de gestionare integrată a deşeurilor. Valoarea totală a investițiilor era estimată la   176 de milioane de euro, din care aproximativ 166,5 milioane de euro era aistența nerambursabilă.  Din acest contract nu a fost absorbit nici un euro, astfel că administrația județeană a decis să își încerce norocul perioada de programare 2014 – 2020. Vezi detalii AICI

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.