Arafat, despre situaţia paturilor la ATI: „În 2-3 zile se va veni cu concluziile finale. La ultima analiză erau 1.408 paturi”

Şeful DSU Raed Arafat a anunţat că la o şedinţă la sediul MAI, că  a fost făcută o analiză a situaţiei paturilor la ATI, care la nivelul ţării sunt aproape integral ocupate. În urma şedinţei la care au mai participat şi premierul Florin Cîţu, vicepremierul Dan Barna, ministrul Sănătăţii Vlad Voiculescu şi alţi specialişti şi epidemiologi nu au fost luate decizii, urmând ca în 2-3 zile să existe concluziile finale. Potrivit şefului DSU, de acum 10-12 zile, erau 1.408 paturi la secţiile de terapie intensivă. 

„Se lucrează şi în restul ţării (la suplimentarea paturilor de ATI, n.r), au fost videoconferinţe permanente între Ministerul Sănătăţii şi colegii din ţară, la care am participat şi noi, pentru creşterea capacităţii. La momentul în care s-a făcut ultima analiză, acum 10-12 zile, erau 1.408 paturi. Acum acest număr creşte. Vom veni cu încă o actualizare după ce ştim că au fost operaţionalizate. De la intenţia de a creşte până este operaţionalizat patul sunt câteva zile. Noi aducem personal suplimentar, aducem rezidenţi de terapie intensivă şi automat, când este actualizat, venim şi spunem că s-a actualizat numărul paturilor”, a conchis Arafat.

Braşovul are o secţie ATI de 20 de paturi, nefuncţională din lipsă de personal

Reamintim că judeţul Braşov are o secţie de ATI dedicată cazurilor grave de COVID, la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Braşov. Aceasta are 28 de paturi în secţia modulară din curte şi funcţionează, la capacitatea maximă. De altfel, potrivit datelor centralizate de Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Braşov, ieri 28 de pacienţi cu covid, aflaţi în stare gravă, erau la ATI. 
Dacă secţia modulară din curtea SCJU funcţionează „la foc maxim”, nu acelaşi lucru se poate spune despre secţia ATI de la pavilionul Tractorul al Spitalului Judeţean. Aici sunt 20 de paturi însă secţia nu este funcţională, din lipsa de personal. Până acum, nici conducerea spitalului şi nici Ministerul Sănăţii nu au venit cu o soluţie pentru a rezulva problema personalului de la Tractorul. 

Paturi noi de ATI au fost operaţionalizate doar la Bucureşti, în ultimele zile

În judeţul Braşov, paturi de terapie intensivă pentru pacienţii cu COVID mai există la Săcele şi Făgăraş şi Spitalul Clinic de Boli Infecţioase, însă în număr mic. Şeful DSU, Raed Arafat a declarat la şedinţa de la MAI că „s-a lucrat intens cu Ministerul Sănătăţii” pentru noi a operaţionaliza noi posturi ATI în ţară. Deocamdată însă, planul a fost pus în aplicare doar la Bucureşti. 

„Paturile pe secţiile de terapie intensivă – s-a lucrat intens cu Ministerul Sănătăţii în acest sens. La Bucureşti s-au suplimentat paturile. TIR-ul de terapie intensivă care va fi alipit Spitalului Sf. Ioan a rămas doar stocatorul de oxigen şi vom face tot posibilul să vină în week-end, când rezolvăm partea de transport şi tot. Trebuie să vină şi stocatorul din Piteşti către Bucureşti şi se va face transportul sperăm astăzi. Acolo normal se va suplimenta numărul paturilor. La Malaxa 5 paturi suplimentare care au primit autorizaţia şi care au fost suplimentate. La Spitalul Matei Balş acum a crescut capacitatea la 40 de paturi, am detaşat personal suplimentar. Erau 20 de paturi. La Spitalul Sf. Pantelimon mai avem capacitatea de a creşte la 40 de paturi cu oxigenare, cu posibilitate de upgradare a lor în cursul acestui week-end. Cam asta este suplimentarea de paturi la nivelul municipiului Bucureşti”, a completat şeful DSU.
 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.