Ministrul Mediului: Județul Brașov într-o „întârziere uriașă” în elaborarea Sistemului de Management Integrat al Deșeurilor. Municipiul Brașov are partea lui de vină

Întârzierea înregistrată de județul Brașov în ceea ce privește pregătirea Sistemului de Management Integrat al Deșeurilor nu mai este o supriză. Mai mult, este o chestiune binecunoscută și la nivelul Ministerul Mediului. Documentul este extrem de important pentru Consiliul Județean Brașov, pentru că în baza acestuia administrația județeană ar urma să obțină o finanțare nerambursabilă de peste 100 de milioane de euro pentru investiții în domeniul gestionării deșeurilor.

Aflat vineri la Brașov, ministrul mediului,  Tanczos Barna, a declarat înaintea unei întâlniri cu președintele Consiliului Județean Brașov, Adrian Veștea, dar și cu primarul Brașovului, Allen Coliban: 

„Din păcate, SMID-urile sunt într-o întârziere uriașă. Autoritățile publice locale au întârziat extrem de mult. Vedem ce se întâmplă la nivelul capitalei, la nivelul Brașovului sau a altor județe. Sper ca la discuțiile de astăzi să găsim soluții de urgentare a procedurilor”.

După această întâlnire, reprezentantul Guvernului a promis susținerea autorităților locale în închiderea depozitelor de deșeuri neconforme, dar și pentru „realizarea unui sistem de management integrat al deșeurilor eficient” de către Consiliul Județean Brașov. 

Totodată el a menționat că susține intenția Consiliului Județean Brașov de a realiza stații de sortare, ceea ce înseamnă reducerea cantității de deșeuri ce ajunge la depozit. 

Primăria Brașov nu și-a făcut din „temele de casă”

Pe de altă parte, printr-un comunicat de presă, Consiliul Județean Brașov a anunțat că în acest Sistemul de Management Integrat al Deşeurilor (SMID) în judeţul Braşov, este în faza de avizare la Agenţia pentru Protecţia Mediului Brașov.

Totuși, de menționat că în acest moment este la Agenția pentru Protecția Mediului un alt document, respectiv Planul Județean de Gestionare a Deșeurilor. De altfel, în acest moment Sistemul de Management Integrat al Deșeurilor nu este finalizat, principala problemă fiind identificarea unor amplasamente pentru Centrul de Management Integrat al Deșeurilor (care include, printre altele, o stație de sortare, o stație de Tratare mecano-biologică, o stație de compostare, instalație de digestie anaerobă cu o instalație de tratare și cogenerare pentru biogazul rezultat, stație de epurare și alte clădiri anexe) și pentru Centrele de Aport Voluntar (unde se pot lăsa deșeurile voluminoase, cum este cazul mobilei). 

În ceea ce privește problema Centrelor de Aport Voluntar, potrivit unor surse, Primăria Brașov nu a trimis către Consiliul Județean propunerile de amplasament, chiar dacă i s-a solicitat acest lucru. 

Proiectul de închidere a depozitelor neconforme din Brașov, neschimbat de la preluarea mandatului de către actualul primar

Pe de altă parte, în ceea ce privește închiderea depozitelor neconforme de deșeuri din zona Timiș Triaj, subiect la care a făcut referire ministrul Mediului, proiectul este exact în stadiul lăsat de vechea conducere a Primăriei Brașov. Mai exact, încă de anul trecut, fostul primar al Brașovului, George Scripcaru, anunța că a fost realizat un bilanț de mediu din care rezulta că cele două gropi de gunoi (două dealuri de deșeuri aflate la mică distanță unul de celălalt) sunt inerte, astfel că nu mai este nevoie de lucrări complicate de închidere, ci doar de intervenții de corecție a pantelor. Tot anul trecut, conducerea Primăriei Brașov a anunțat că a început demersurile la Ministerul Mediului, astfel încât municipalitatea să poată închide cele două depozite conform „procedurii simplificate”. 

Vineri, în „Jurnalul primarului”, un live pe care edilul șef al municipiului Brașov îl transmite pe rețelele de socializare, acesta a menționat că a discutat vineri cu ministrul Mediului despre închiderea depozitelor neconforme din municipiul Brașov pe „procedura simplificată”. De asemenea, el a anunțat că a primit promisiuni de la ministru că această problemă va fi rezolvată. 

 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.