Ce se poate vedea pe cerul nopții în aprilie

În aprilie planeta Marte încă mai poate fi văzută pe cer, dar strălucirea ei scade fiindcă se îndepărtează de Pământ cu aproape 40 de milioane de km în decurs de 30 de zile. Dimineața, în unele zile pot fi văzute planetele Jupiter și Saturn, iar cele mai strălucitoare stele ce pot fi văzute pe cer sunt Arcturus și Spica, se arată în calendarul astronomic publicat de Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”.

Luna în aprilie 2021

Pe 4 aprilie se produce faza de Primul Pătrar, la ora 13. Luna se vede dimineața pe cer, după ora 2 dimineața.Pe 12 aprilie se produce faza de Lună Nouă, la ora 5:30. Luna nu se poate observa.

Începând cu data de 14 aprilie Luna se vede seara pe cer.

Pe 20 aprilie se produce faza de Primul Pătrar, la ora 10. Luna se vede în prima jumătate a nopții.

Pe 27 aprilie se produce faza de Lună Plină, la ora 6:31. 

Mersul planetelor pe cerul de seară în aprilie 2021

 
Marte încă se mai vede pe cer. Poate fi văzută cu ochiul liber chiar dacă strălucirea scade, pe măsură ce se îndepărtează de Pământ. La începutul lunii se va afla 267 de milioane de km depărtare, iar pe 1 mai la 305 milioane, ceea ce înseamnă că va fi de două ori mai puțin strălucitoare în mai decât este în aprilie.

În timp se se îndepărtează de Pământ, planeta se mișcă și repede pe cer. Începe luna undeva în „coarnele taurului”, nu departe de steaua beta Tauri, dar pe 23 aprilie trece granița în constelația Gemini. Între 25 și 28 aprilie se va apropia de un roi stelar remarcabil, Messier 35, care poate fi văzut prin binoclu, lângă planetă în acea perioadă.

Marte rămâne pe cer alte 3-4 luni, ceea ce înseamnă că mai poate fi văzută prin telescoapele noastre. De fapt, va fi singura planetă vizibilă seara până în luna iunie, când apare Venus.

O puteți găsi mai ușor folosind Luna, care va trece prin preajmă în serile de 15-18 aprilie.

Pentru iubitorii de planete urmează o perioadă din noapte când niciuna nu mai este vizibilă.

Următoarea care răsare este Saturn, undeva la ora 4:30 la începutul lunii și la ora 2:40 la sfârșitul ei.

Saturn se află într-o constelație în care nu mai există stele la fel de strălucitoare ca el, ceea ce înseamnă că dacă priviți la ora 5 înspre sud-est, nu foarte sus față de orizont, și vedeți un astru care nu pâlpâie, vă uitați de fapt la planetă.

Atenție însă că la 40 de minute după Saturn răsare Jupiter, care este mult mai strălucitor. Practic, cele două planete se află în aceeași constelație (Capricornus), În jurul orei 6, la începutul lunii, și a orei 4, la sfârșitul ei, cele două planete se văd foarte ușor înspre sud-est: cea strălucitoare este Jupiter, iar Saturn se află la dreapta.

Luna trece pe lângă ele în diminețile de 6 și 7 aprilie.

Pe 19 aprilie planeta Mercur se va afla la „conjuncție superioară” cu Soarele, adică în dreptul acestuia, la depărtare maximă de Pământ. Planeta nu se poate observa. 

Constelații vizibile pe cerul de seară

 

Ursa Mare „tronează” pe cerul de seară. Poate fi văzută înspre nord-est, imediat după ce se înserează. Carul Mare, o parte din constelația Ursa Mare, este mai bine cunoscut de către amatorii de astronomie. Este compus din șapte stele, patru sub forma de patrulater (carul) și trei ca o linie puțin curbata (oiștea).

În nopțile lunii aprilie se afla deasupra capului. Prelungiți oiștea carului înspre est și veți da de o stea strălucitoare. Se numește Arcturus (păzitorul ursului) și face parte din constelația Bootes (Bouarul).

De la Arcturus, continuând linia pornită de la oiștea Carului Marte, mergeți înspre orizontul de sud-est unde se află o altă stea strălucitoare, Spica din Virgo. În Virgo găsim unul dintre cele mai bogate roiuri de galaxii, aflat la o depărtare de 50 milioane ani lumina.

Carul Mare poate fi folosit pentru a găsi steaua Polară, o stea ce se află proiectată în prelungirea axei terestre. Identificați patrulaterul din Carul Marte și, de la ultimele doua stele din el, porniți cu o linie imaginară de la steaua mai slabă către cea mai strălucitoare. Nu vă opriți și continuați până ce linia se intersectează cu o altă stea mai strălucitoare. Aceasta este Polaris, steaua nordului.

Înălțimea stelei deasupra orizontului (în grade) ne dă latitudinea locului (pentru România aproximativ 45°). Polaris face parte din Ursa Minor (Ursa Mică) o constelație mai greu de identificat din cauza stelelor mai slabe ca strălucire pe care le conține.

Când priviți spre Carul Mare, vedeți șapte stele. Cinci dintre ele au origine comună, formându-se în același loc în spațiu, acum 500 de milioane de ani. Se deplasează împreună prin spațiu și se află la 80 de ani lumină depărtare de noi. O stea ceva mai cunoscută este Mizar, care are o alta foarte aproape (numită Alcor). Cele două stele pot fi văzute separat cu ochiul liber, dar prin instrumentele astronomice se poate vedea că Mizar este dublă la rândul ei.

 

1 Trackback / Pingback

  1. Ce se poate vedea pe cerul nopții în aprilie – My Blog

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.